De voordelen van een ERP integratie met een PIM syteem header image

De voordelen van een ERP integratie met een PIM syteem

dinsdag 31 mei 2022 ·Leestijd: 5 minuten
contacteer auteur:

Als onderdeel van een bedrijf weet u vast uit eerste hand hoe vermoeiend en tijdrovend het beheer van uw gegevens kan zijn. Wat voor bedrijf in welke markt u ook bent  productinformatiebeheer hoeft geen fulltime baan te zijn. Zet in plaats daarvan betrouwbare systemen in om u te helpen uw productgegevens effectief te beheren. Wellicht heeft u al een ERP syteem, maar toch kan het zijn dat een handmatig beheren van gegevens uw team onder druk zet en uw groeipotentieel tegenhoudt.

Hierbij kan een ERP integratie met een PIM systeem u enorm helpen. Maar wat is een PIM systeem precies? Hoe werkt deze samen met uw ERP? En wat zijn de voordelen hiervan? In deze blog leggen geven wij u antwoord op al deze vragen!

Wat is een PIM Systeem precies?

Een Product information management systeem, ofwel een PIM systeem. Is een softwareoplossing die bedrijven helpt om hun producten op een centrale plaats te controleren. Het biedt één enkel punt van waarheid van het product en alle gegevens van of over dit product. Het is de plaats om gegevens over het product te verzamelen, te optimaliseren en te verspreiden. Het is in zekere zin de centrale tool voor Product Data Management.

Hoe werkt de samenwerking tussen een PIM systeem en een ERP syteem?

het verschil tussen PIM en ERP, is dat een PIM-systeem puur gericht is op het beheer van productinformatie en technische specificaties, terwijl een ERP-systeem zich richt op het beheer en automatiseren van bedrijfsprocessen en het aansturen van workflows.

Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe productlijn komt, haalt een PIM oplossing de productinformatie uit het ERP-systeem. Vervolgens kan het PIM systeem deze productinformatie verzamelen en verspreiden over de kanalen zonder beperkt te worden door vooraf gedefinieerde gegevensvelden. Iets waarvoor een ERP systeem zelf ontwikkelingstijd om maat zou moeten vergen, om deze producten, afbeeldingen, beschrijvingen etc. over de kanalen te verrijken.

Wanneer moet u kiezen voor een PIM systeem als toevoeging op uw ERP systeem?

Nadat het bekend is wat een PIM systeem precies is en hoe de samenwerking met een ERP systeem werkt, is het belangrijk om na te gaan of een PIM systeem nodig of noodzakelijk is als toevoeging op uw ERP systeem. Als u zich herkent in 1 of meerder van de onderstaande punten, kan het toevoegen van een PIM systeem of uw ERP systeem voordelig zijn.

  • Grote aantallen producten vergen een groot deel van waardevolle tijd in handmatige administratie binnen uw bedrijf.
  • U verkoopt uw product in meer dan één kanaal.
  • Productinformatie moet worden gedeeld binnen het bedrijf, afdelingen, medewerkers en systemen
  • U heeft meerdere productleveranciers waar productgegevens moeten worden beheerd
  • U voegt regelmatig nieuwe of oude productlijnen toe en/of verwijdert deze weer.

De voordelen van een PIM systeem

1. Een PIM syteem maakt het bijhouden van uw inventaris makkelijker

Een van de primaire toepassingen van een ERP-systeem is het bijhouden van uw inventaris. Nou, een PIM-oplossing kan dat ook doen. PIM software is niet alleen ontworpen om te helpen bijhouden van uw inventaris. Het kan u ook helpen bij het centraliseren van al uw gegevens op één plaats. Het zal u helpen uw gegevens georganiseerd en bijgewerkt te houden, waardoor u automatisch inhoud kunt verspreiden naar verschillende kanalen. Dit helpt bij het stroomlijnen van alledaagse taken en zorgt ervoor dat al uw informatie bijgewerkt is voor uw klanten. U hoeft deze niet handmatig te wijzigen en loopt niet het risico dat uw informatie onjuist is.

2. PIM systemen vullen CRM's aan

Customer relationship management (CRM) is van groot belang voor de groei van uw webshop. Als uw ERP een CRM-component heeft, dan kan een PIM dit verder aanvullen. Terwijl CRM-functies u helpen de interactie met bestaande en potentiële klanten te beheren, stuurt een PIM deze interacties aan vanuit een marketingperspectief.

Product software is ontworpen om uw e-commerce te helpen en de vruchten te plukken van het aantrekken en verbeteren van uw klantervaring door middel van goede content. Het kan u ook helpen geautomatiseerde processen te creëren die duurzame relaties opbouwen, de verkoop verhogen en de klantervaringen op elk digitaal touchpoint binenn de B2B buyer journey verbeteren.

Volgens de ‘’Gartner Customer Experience in Marketing’’ Survey concurreren bedrijven vooral op basis van klantervaring. Uw klanten willen de beste ervaring en niets minder, dus moet u ervoor zorgen dat uw omnichannelmerk de beste ervaring biedt met de volgende productinhoud:

  • Basis productidentificaties
  • Hoge-resolutie productafbeeldingen of video's
  • Lange en korte productbeschrijvingen
  • Alle andere aanvullende productgegevensspecificaties of -gidsen

In een ideale wereld zou uw bedrijf het enige bedrijf zijn dat uw producten aanbiedt. In de echte wereld zijn er echter duizenden andere bedrijven die dezelfde klanten proberen te krijgen. Uw CRM probeert klanten aan te trekken en te behouden, en dat is precies wat een product data management tool u zal helpen bereiken.

3. Een PIM syteem zorgt voor hogere productiviteit een minder fouten

Bent u het niet zat om een heleboel spreadsheets met gegevens te hebben en constant moet verspreiden? U runt een bedrijf, en dat is al moeilijk genoeg. Waarom schrapt u het beheer van spreadsheetgegevens niet  en laat u een PIM-systeem het werk voor u doen.

De meeste mensen werken niet graag met gegevens en het kan enorm veel werk zijn om alles up-to-dat te houden. Afgezien van het feit dat het wellicht veel werk en een niet zo leuk taak is om te doen, laat het veel ruimte voor fouten. Met software voor het beheer van productinformatie kunt u uw gegevens bijhouden en ervoor zorgen dat al uw website's, productcatalogi en brochure-inhoud correct zijn. Dit geeft u niet alleen gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat uw klanten toegang hebben tot de juiste informatie via al uw kanalen, terwijl u er tegelijkertijd voor zorgt dat u consistent bent in uw marketing.

4. Een PIM systeem vereenvoudigd gegevensintegratie

PIM-systemen hebben ingebouwde connectoren (API) om in twee richtingen te communiceren met andere systemen, databases, spreadsheets en programma's, inclusief het ERP. Het PIM systeem kan productfoto's, schema's, video's en gegevensbladen verzamelen, die deel gaan uitmaken van de e-commerce productpresentatie. In feite harkt een PIM systeem alle benodigde productinformatie vloeiend bij elkaar. Intern zorgt het PIM voor een vlotte, geautomatiseerde uitwisseling van informatie voor uitwisseling, rapportage en analyse.

Technologie als middel voor uw online succes

Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden over de mogelijkheden van een PIM systeem als toevoeging op uw ERP? Neem geheel vrijblijvend contact met ons of, op vraag een adviesgesprek aan en wij kijken samen naar de mogelijkheden.


Andere blogartikelen

Integraties met API's van verschillende partijen
Geschreven door
op donderdag 30 juni 2022
Bij Sigma Solutions maken wij integraties met verschillende partijen, die ervoor zorgen dat jouw bedrijfsproces geautomatiseerd en gedigitaliseerd kan worden. We zijn constant op zoek naar passende oplossingen voor onze klanten.
Wat is B2B Online Advertising?
Geschreven door
op donderdag 30 juni 2022
B2B Online Advertising is een marketingstrategie die bedoeld is om een zakelijke boodschap over te brengen aan andere bedrijven door middel van advertenties.
Als traditioneel bedrijf succesvol blijven in een tijdperk van digitalisering
Geschreven door
op donderdag 30 juni 2022
Wil je als traditioneel bedrijf succesvol blijven in een tijdperk van 'digital natives'? Lees dan deze blogpost!
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book ›