Mijn afstudeerstage bij Sigma Solutions

Geschreven door: op woensdag 29 juni 2022

Leestijd: 7 minuten

Hoi, ik ben Jim Steneker, 21 jaar oud en woon in Hoogkarspel. Van februari tot en met juni heb ik voor de opleiding business studies mijn afstudeerstage bij Sigma Solutions gelopen. Ik ben via Indeed bij Sigma Solutions terechtgekomen. Hier sprak mij naast de omschreven werkzaamheden, de nadruk op het teamverband bij Sigma Solutions erg aan. Deze punten heb ik in mijn motivatiebrief ook terug laten komen, waarna ik ben uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dit was een erg fijn gesprek waar zowel vragen aan mij werden gesteld, duidelijk uit werd gelegd wat de stage en Sigma Solutions inhouden en ik zelf in de gelegenheid werd gesteld om vragen te stellen. Na dit gesprek was mij al vrij snel duidelijk dat ik deze stageperiode erg graag bij Sigma Solutions wilde lopen. Ik was dan ook heel blij toen ik te horen kreeg dat ik bij Sigma Solutions stage mocht lopen!

Werkzaamheden die ik uitvoerde tijdens mijn stage

Tijdens mijn stage heb ik veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Dit is ook precies wat mij zo erg aantrok naar deze stage. De werkzaamheden heb ik voornamelijk uitgevoerd voor klanten van Sigma Solutions. Vooraf werd ik hierop ingepland, waarbij ik kon zien welke Digital Consultant mij hierop had ingepland. Vervolgens vroeg ik wat de taak inhield en kreeg ik hier een duidelijke briefing over, zodat ik met de taak aan de slag kon. Onderstaand de werkzaamheden die ik heb uitgevoerd.

 • Managen van Google ADS accounts
 • Product information management (PIM) taken
 • Schrijven van blogs en andere SEO teksten
 • Optimaliseren van SEO teksten en pagina’s
 • Social media posts
 • Zoektermenonderzoeken uitvoeren
 • Opstellen en versturen van nieuwsbrieven.
 • Opstellen en online zetten van vacatures

Voor het uitvoeren van deze taken werkte ik met verschillende tools om deze zo goed mogelijk uit te voeren. Een aantal van deze tools zijn:

 • SEMrush
 • Google analytics
 • Adobe creative cloud
 • Excel
 • Google search console
 • Google Ads

Ik leverde vaak zelf mijn uitgevoerde werkzaamheden aan bij de klanten via de mail. Dit contact met klanten vond ik erg leuk. Ook heb ik voor verschillende taken telefonisch contact gehad met klanten, om dingen over de taken bespreken. Ik ben zelfs een keer mee geweest op klantbezoek. Het vertrouwen vanuit Sigma Solutions om deze punten zelf op te pakken gaf mij een gevoel van waarde, iets wat ik eigenlijk door de hele stageperiode zo gevoeld heb.

Ook had ik een halve dag per week een ‘gehaktdag’. Op deze zogenoemde halve gehaktdag was het voor mij de taak om vragen die klanten naar onze servicedesk stuurden en te maken hadden met marketing & exploitatie, te beantwoorden of op te lossen. Dit gaf nog weer even een boost aan de veelzijdigheid van de stage.

Naar het einde van mijn stage toe, voelde ik mij eigenlijk al een lid van het team en niet echt een stagiair. Ook merkte ik dat ik vanaf het begin af aan als lid van het team werd behandeld, waarbij mijn mening en visie op bepaalde zaken serieus werd genomen. Dit helpt enorm bij het vertrouwen in jezelf als stagiair en aankomend marketeer op de arbeidsmarkt.

Begeleiding tijdens de stageperiode

Tijdens mijn stageperiode werd ik begeleid door Dennis Oostindie. Dennis was mijn eerste aanspreekpunt als ik uitdagingen had binnen mijn stage, als bij mijn scriptie. Ook had ik met Dennis een Weekly. In deze meeting die ik elke maandag had, besprak ik hoe mijn taken van vorige week zijn gegaan en of ik hier nog uitdagingen heb ervaren. Ook besprak ik mijn taken voor de komende week, of ik hier nog iets voor nodig had en mogelijke uitdagingen. Als laatste werd de voortgang van mijn scriptie besproken, of ik hier nog dingen nodig had, of alles goed in mijn planning en ook hier mogelijke uitdagingen. Tijdens het bespreken van de uitdagingen, werden deze ofwel opgelost, of werden vervolgstappen besproken om deze op te lossen.

Wat ik goed vond aan de begeleiding van Dennis is de balans die hij creëerde tussen mij ondersteunen en uitdagen als stagiair. Ik denk dat dit een enorme invloed heeft gehad in mijn ontwikkeling tijdens mijn stageperiode, als het vertrouwen dat in mijzelf kreeg.

De kracht in de begeleiding tijdens mijn stageperiode zit vooral in de relevante contactmomenten die ik heb door de dagen, weken en maanden heen. Door alles om structurele basis bespreekbaar te maken, worden punten waar ik tegenaanloop snel opgelost. Dit is iets wat ik mijn vorige stageperiode, of in mijn nabije omgeving niet in deze mate heb meegemaakt.

Begeleiding bij mijn scriptie

Vanuit mijn opleiding is aangegeven dat het schrijven van een scriptie 5 dagen in beslag neemt. Hierom werd aangeraden niet mee te werken bij het bedrijf waar we onze scripties voor gingen schrijven. Zelf wilde ik deze stageperiode ook als leermoment gebruiken om ervaring op te doen in het werkveld. Hierom heb ik ervoor gekozen om, naast het schrijven van mijn scriptie in opdracht van Sigma Solutions, ook mee te werken. Vanuit Sigma Solutions is vanaf het begin aangeven dat mogelijke uitdagingen bij de combinatie van meewerken en scriptie schrijven, altijd bespreekbaar zijn. Dit is tijdens het kennismakingsgesprek al aangeven. Dit is wat mij enorm veel vertrouwen gaf in Sigma Solutions als bedrijf, als vertrouwen in mijzelf dat ik kon meewerken en mijn scriptie met een voldoende kon afsluiten.

Tijdens het schrijven van mijn scriptie werd ik ook begeleid door mijn stagebegeleider Dennis Oostindie. Ik kon bij hem met vragen terecht en besprak mijn stukken voor oplevering bij mijn studie. Ook liet hij mij kritisch nadenken over de stukken die ik schreef. Hierdoor heb ik mijzelf tijdens het schrijven van mijn scriptie enorm ontwikkeld op het gebied van onderzoeken. De punten die ik leerde tijdens dit proces, kon ik dan ook direct weer meenemen in de nieuwe onderdelen die ik voor mijn scriptie schreef.

Ook had ik ongeveer 1 keer per maand update met Fabian van Knijff, de directeur/eigenaar van Sigma Solutions, om de voortgang van mijn onderzoek te bespreken. Hierin presenteerde ik de voortgang van de afgelopen periode en wat ik in de komende periode wilde uitvoeren. Hierbij gaf hij zowel feedback op de geschreven stukken, als tips over de stukken die ik wilde gaan uitvoeren.

Ik merkte daarbij ook dat iedereen binnen Sigma Solutions open stond om mij te ondersteunen als ik iets nodig had voor mijn scriptie. Dit kon het opvragen van informatie zijn over Sigma Solutions of mijn doelgroep, of medewerking aan interne interviews.

Ik heb uiteindelijk mijn scriptie met een 7 afgesloten en een 7,4 voor mijn verdediging gehaald. Het feit dat ik zowel mee kon werken, als een mooi cijfer voor mijn scriptie kon halen, laat zien dat de begeleiding vanuit Sigma Solutions van dergelijke kwaliteit is, dat dit mogelijk is. Ondanks het feit dat dit vanuit mijn opleiding werd afgeraden. Ik ben dan ook erg blij dat ik deze kans heb aangegrepen. Op deze manier heb ik mij zowel ontwikkeld als marketeer, in mijn onderzoek vaardigheden, als in het plannen om deze punten te combineren.

Sigma Solutions als stagebedrijf

Als ik Sigma Solutions moet beoordelen als stagebedrijf, geef ik deze een ‘zeer goed’!

De punten die bij Sigma Solutions als stagebedrijf er bij mij uitspringen zijn dat alles bespreekbaar is en bij uitdagingen bij zowel de werkzaamheden, mijn scriptie, de combinatie werken en scriptie schijven, konden mijn uitdagingen altijd worden besproken en werd er een oplossing gevonden. Je wordt bij Sigma Solutions echt meegenomen in het bedrijf als volwaardig lid van het team. Ik heb mij in het semester van deze stageperiode dan ook het meest ontwikkeld van alle voorgaande semesters tijdens mijn studie. Daarbij komt ook nog dat ik vanaf het begin van de stageperiode erg op mijn gemak ben geweest binnen het bedrijf en het gehele team. Ik zou als conclusie dan ook zeker aanraden om een stage bij Sigma Solutions te komen lopen!

Ik heb na mijn stagperiode een contract aangeboden gekregen door Sigma Solutions. Ik ben op deze kans ingegaan en ben nu als junior webmaster full-time aan de slag bij Sigma Solutions. Ik hoop mij in de komende periode wederom enorm te ontwikkelen en heb dan ook alle vertrouwen dat dit gaat gebeuren. Heb je aanvullende vragen over de stageperiode? Neem dan vrijblijvend contact met me op!!


Andere blogartikelen

Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book ›