Zoekmachine Vriendelijk CMS: Metadata en Afbeeldingen

Geschreven door: op woensdag 27 augustus 2014

Leestijd: 3 minuten

Het online vindbaar maken van een website is afhankelijk van de functies van het CMS. In deze serie schrijven wij over functies van content management systemen die ervoor zorgen dat een website optimaal online vindbaar kan worden gemaakt. In dit eerste artikel gaan we in op de functies met betrekking tot Meta-gegevens en afbeeldingen.

Meta Gegevens en CMS Functionaliteit

Om een hoge positie op de zoekmachineresultatenpagina te kunnen verwerven en een hoge doorklik-ratio te kunnen realiseren is het belangrijk dat per website-pagina een aantal elementen kunnen worden aangepast.

Deze elementen zijn:

 1. De Title -> de titel van de webpagina, zichtbaar in de Google zoekresultaten. Deze moet voor elke webpagina uniek zijn en het wordt geadviseerd om deze uit niet meer dan 50 karakters te laten bestaan.
 2. De Meta Description -> de korte omschrijving van de webpagina, zichtbaar in de Google zoekresultaten. Deze moet voor elke webpagina uniek zijn en het wordt geadviseerd om deze uit niet meer dan 150 karakters te laten bestaan.
 3. Het Adres van de Webpagina -> het adres van de webpagina, zichtbaar in de Google Zoekresultaten.

Het CMS zou de mogelijkheid moeten bieden om deze per pagina aan te laten passen.

De elementen in de zoekmachine resultaten pagina van Google.

De voorbeeldweergave in een zoekmachine vriendelijk CMS.

voorbeeld serp weergave zoekmachine vriendelijk cms

voorbeeld zoekmachine vriendelijk cms

Afbeeldingen en CMS Functionaliteit

Het voor online vindbaarheid optimaliseren van afbeeldingen kan ervoor zorgen dat een website veel extra verkeer krijgt. Over de zoekmachine optimalisatie van afbeeldingen schreven we al eerder. Een zoekmachine vriendelijk CMS zou in ieder geval de volgende functies moeten bieden:

 1. De bestandsnaam van afbeeldingen moet kunnen worden aangepast.
 2. Van een afbeelding moet de ALT-attribute kunnen worden aangepast.
 3. De afbeeldingen zouden zichtbaar moeten worden in een sitemap voor afbeeldingen, zodat zoekmachines deze eenvoudig kunnen oppakken.
 4. De bestandsgrootte van afbeeldingen moet altijd zijn geoptimaliseerd:
  1. Op basis van de afmetingen: het afbeeldingsbestand bevat niet meer pixels dan de grootte van de afbeelding in de webpagina.
  2. Op basis van optimale bestandsgrootte door middel van compressie: website-afbeeldingen worden alleen geplaatst in JPG (voor afbeeldingen met veel verschillende kleuren en waarvan de scherpte niet het belangrijkste is) of PNG (voor afbeeldingen met weinig kleuren, transparantie of waarvan de scherpte belangrijk is).
  3. Op basis van meta-data: door gebruik te maken van SmushIt wordt overbodige meta-data (zoals de camera waarmee de foto gemaakt is of de bewerkhistorie van de afbeelding) verwijdert.

Aan de slag met een Zoekmachine Vriendelijk CMS?

Je website optimaal vindbaar maken met behulp van een zoekmachine vriendelijk CMS? Het door Sigma Solutions ontwikkelde content management systeem Accessify WCMS biedt webmasters en online marketeers onder andere de bovenstaande tools. Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en een demo contact met ons op via telefoonnummer 072 5345 888, info@sigmasolutions.nl of bovenstaande contactformulier.


Andere blogartikelen

 • Overeenkomsten tussen Growth Hacking en UX design

  Geschreven door: op zondag 13 september 2020

  Laten we beginnen met wat Growth hacking is, Growth hacking zijn experimenten voor oplossingen die groeiproblemen moeten oplossen. Dit is een nieuwe marketing aanpak die met name wordt gedreven door d ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B SEO en Geoptimaliseerde Afbeeldingen

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  In een tijd waarin 27% van het koopproces van B2B kopers met eigen online research wordt doorgebracht is het essentieel om een goed vindbare website te hebben. Afbeeldingen kunnen, indien geoptimalise ...

  Bekijk het artikel »
 • Prospects zoeken B2B

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Het zoeken van B2B prospects is een uitdaging voor elk bedrijf. Met name kwalitatieve B2B prospects.Door vooraf onderzoek te doen naar bedrijven die voldoen aan je criteria en je marketing hierop aan ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
AOC is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten