Zoekmachine Vriendelijk CMS: Metadata en Afbeeldingen

Geschreven door: op woensdag 27 augustus 2014

Leestijd: 2 minuten

Het online vindbaar maken van een website is afhankelijk van de functies van het CMS. In deze serie schrijven wij over functies van content management systemen die ervoor zorgen dat een website optimaal online vindbaar kan worden gemaakt. In dit eerste artikel gaan we in op de functies met betrekking tot Meta-gegevens en afbeeldingen.

Meta Gegevens en CMS Functionaliteit

Om een hoge positie op de zoekmachineresultatenpagina te kunnen verwerven en een hoge doorklik-ratio te kunnen realiseren is het belangrijk dat per website-pagina een aantal elementen kunnen worden aangepast.

Deze elementen zijn:

 1. De Title -> de titel van de webpagina, zichtbaar in de Google zoekresultaten. Deze moet voor elke webpagina uniek zijn en het wordt geadviseerd om deze uit niet meer dan 50 karakters te laten bestaan.
 2. De Meta Description -> de korte omschrijving van de webpagina, zichtbaar in de Google zoekresultaten. Deze moet voor elke webpagina uniek zijn en het wordt geadviseerd om deze uit niet meer dan 150 karakters te laten bestaan.
 3. Het Adres van de Webpagina -> het adres van de webpagina, zichtbaar in de Google Zoekresultaten.

Het CMS zou de mogelijkheid moeten bieden om deze per pagina aan te laten passen.

De elementen in de zoekmachine resultaten pagina van Google.

De voorbeeldweergave in een zoekmachine vriendelijk CMS.

voorbeeld serp weergave zoekmachine vriendelijk cms

voorbeeld zoekmachine vriendelijk cms

Afbeeldingen en CMS Functionaliteit

Het voor online vindbaarheid optimaliseren van afbeeldingen kan ervoor zorgen dat een website veel extra verkeer krijgt. Over de zoekmachine optimalisatie van afbeeldingen schreven we al eerder. Een zoekmachine vriendelijk CMS zou in ieder geval de volgende functies moeten bieden:

 1. De bestandsnaam van afbeeldingen moet kunnen worden aangepast.
 2. Van een afbeelding moet de ALT-attribute kunnen worden aangepast.
 3. De afbeeldingen zouden zichtbaar moeten worden in een sitemap voor afbeeldingen, zodat zoekmachines deze eenvoudig kunnen oppakken.
 4. De bestandsgrootte van afbeeldingen moet altijd zijn geoptimaliseerd:
  1. Op basis van de afmetingen: het afbeeldingsbestand bevat niet meer pixels dan de grootte van de afbeelding in de webpagina.
  2. Op basis van optimale bestandsgrootte door middel van compressie: website-afbeeldingen worden alleen geplaatst in JPG (voor afbeeldingen met veel verschillende kleuren en waarvan de scherpte niet het belangrijkste is) of PNG (voor afbeeldingen met weinig kleuren, transparantie of waarvan de scherpte belangrijk is).
  3. Op basis van meta-data: door gebruik te maken van SmushIt wordt overbodige meta-data (zoals de camera waarmee de foto gemaakt is of de bewerkhistorie van de afbeelding) verwijdert.

Aan de slag met een Zoekmachine Vriendelijk CMS?

Je website optimaal vindbaar maken met behulp van een zoekmachine vriendelijk CMS? Het door Sigma Solutions ontwikkelde content management systeem Accessify WCMS biedt webmasters en online marketeers onder andere de bovenstaande tools. Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en een demo contact met ons op via telefoonnummer 072 5345 888, info@sigmasolutions.nl of bovenstaande contactformulier.


Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º