Wat zijn persoonsgegevens onder de AVG?

Geschreven door: op zondag 20 mei 2018

Leestijd:

Wanneer de nieuwe privacywet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 van toepassing is, wordt de omgang met persoonsgegevens beter gereguleerd. Maar wat zijn persoonsgegevens eigenlijk?

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zijn persoonsgegevens “alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon”. Met andere woorden, de informatie gaat of direct over iemand, of kan naar deze persoon worden herleid. Natuurlijke persoon houdt in dat gegevens van organisaties of overleden personen niet onder persoonsgegevens vallen.

Verwerken is “alle handelingen die een organisatie kan uitvoeren met persoonsgegevens, van verzamelen tot vernietigen”. Dit is een ruim begrip. U kunt er van uitgaan dat alle handelingen binnen het bedrijfsproces onder verwerken vallen.

Er zijn verschillende soorten persoonsgegevens. Voorbeelden van ‘gewone’ persoonsgegevens zijn:

 • Naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres (NAWTE)
 • Geboortedatum
 • IP-adres
 • Locatiegegevens
 • Klantprofiel
 • Aankoopgeschiedenis
 • Klikgedrag

U mag als organisatie niet zomaar persoonsgegevens verwerken. Voor het verwerken van persoonsgegevens heeft u een wettelijke grondslag nodig. Het verwerken van persoonsgegevens moet altijd gebaseerd zijn op minstens één van de AVG-grondslagen. Voor meer informatie over de AVG-grondslagen, lees dan hier het artikel van Autoriteit Persoonsgegevens.

Wanneer u als organisatie gevoelige gegevens verwerkt, moet u deze nog meer beschermen. Gegevens zoals informatie over iemand gezondheid en financiële gegevens vallen onder bijzondere persoonsgegevens. Verwerkt u bijzondere persoonsgegevens, en wilt u weten of u deze onder de AVG nog mag verwerken, lees dan dit artikel van de Autoriteit Persoonsgegevens.

U weet nu wat persoonsgegevens zijn en waarom u deze informatie goed moet beschermen. U kunt in mijn volgende blogs lezen wat voor gevolg dit heeft op de plichten van organisaties en de wat de rechten van betrokkenen zijn onder de AVG.


Andere blogartikelen

 • Waarom developers het zo leuk vinden bij ons

  Geschreven door: op woensdag 13 november 2019

  Bij ons op kantoor werkt een team van betrokken specialisten, waaronder 4 backend developers en 4 UX developers. Zij zorgen voor een belangrijk fundament binnen dit bedrijf. Een goede reden om te zorg ...

  Bekijk het artikel »
 • Beachvolleyballen voor het goede doel!

  Geschreven door: op vrijdag 25 oktober 2019

  Afgelopen vrijdag 11 oktober  hebben diverse betrokken specialisten uit ons team de handen ineen geslagen met een van onze opdrachtgevers. Samen met De Monchy International B.V. hebben we meegeda ...

  Bekijk het artikel »
 • Het gebruik van een Photoslider

  Geschreven door: op maandag 7 oktober 2019

  Ze zijn er in alle soorten en maten en staan meestal bovenaan een websitepagina. Dan heb ik het natuurlijk over photosliders. Zo bent u vast bekend met de traditionele foto die langzaam vervaagd en wa ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten