PDF-documenten optimaliseren voor Vindbaarheid en Gebruiksgemak

Geschreven door: op woensdag 21 mei 2014

Leestijd: 2 minuten

In veel websites en webshops wordt gebruik gemaakt van het Portable Document Format (PDF) van Adobe. Een documentformaat wat wordt gebruikt voor het uitwisselen van elektronische documenten en formulieren die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten worden.PDF_Documenten.jpg

Op veel websites zijn brochures, handleidingen en datasheets te vinden die zijn opgeslagen als PDF-document. Gelet op de eerder beschreven mogelijkheden van PDF is dit een goede zaak. Wat veel beheerders van websites echter vergeten te doen is het aanpassen van een aantal belangrijke eigenschappen van de PDF-documenten die zij op hun website publiceren, de belangrijkste zijn:

Documenteigenschappen

Aan een PDF-document kan een titel worden gegeven. Deze titel wordt door onder andere zoekmachine Google gebruikt bij het opbouwen van de zoekresultaten. Wanneer de titel van een PDF-document niet wordt gecontroleerd dan kan dat dus betekenen dat de titel in zijn geheel ontbreekt, niet beschrijvend is voor het document of is bepaald door de naam die de vormgever aan het onderliggende brondocument heeft gegeven (zie Google).

Gescande documenten

Met (geautomatiseerde) scanners is het eenvoudig om artikelen uit bijvoorbeeld een magazine in te scannen, om te zetten naar PDF en op de website te publiceren. Wat hierbij vaak wordt vergeten is dat een scan van zichzelf geen voor een computer herkenbare tekst bevat. De inhoud van het gescande document wordt dus niet door zoekmachines geïndexeerd, terwijl het document wel vol met relevante informatie kan staan. Door de tekst in het PDF-document met OCR te laten herkennen met daarvoor bedoelde software (bijvoorbeeld Adobe Acrobat), zijn zoekmachines in staat de inhoud van uw document op te nemen in de zoekresultaten en kunt u zonder meer content aan uw website toe te voegen meer bezoek op uw website verwachten.

Bestandsgrootte

Hoewel bandbreedte (in westerse landen) een steeds minder groot probleem wordt is het zo klein mogelijk houden van gepubliceerde PDF-documenten nog steeds aan te raden. Deze bestandsgrootte heeft namelijk ook gevolgen voor: de snelheid waarmee een PDF-document worden opgebouwd in bijvoorbeeld Acrobat Reader, de snelheid waarmee het document wordt gedownload, de kosten die u voor uw hostingomgeving betaald.

Accessify WCMS en PDF-documenten

Het Sigma Solutions webcontentmanagementsysteem Accessify WCMS biedt de mogelijkheid om de volgende eigenschappen van PDF-documenten aan te passen:

  1. Titel / Keywords / Onderwerp, goed voor de vindbaarheid van het document en het doorklikgedrag in de zoekmachineresultatenpagina.
  2. OCR, goed voor voor de vindbaarheid en doorzoekbaarheid van het document.

 


Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º