GTMetrix.com: Technische SEO Meetbaar en Realiseerbaar

Geschreven door: op vrijdag 9 mei 2014

Leestijd: 5 minuten

GTMetrix logo Technische zoekmachineoptimalisatie is de basis van elke vindbare en converterende website. Om deze activiteit uit te kunnen voeren is veel technische kennis nodig. Gelukkig zijn er eenvoudig te gebruiken tools beschikbaar om de technische SEO van een website te bepalen en inzicht te krijgen in mogelijke verbeteringen. Sigma Solutions maakt voor technische zoekmachineoptimalisatie veel gebruik van GTMetrix.com, hieronder een korte omschrijving van deze tool en de bijdrage die deze tool kan leveren aan technische SEO.

Wat is Technische Zoekmachineoptimalisatie?

Technische zoekmachineoptimalisatie kan worden gedefinieerd als:

Alle online marketing activiteiten die ervoor zorgen dat zoekmachines een webpagina zo eenvoudig mogelijk kunnen vinden, downloaden en interpreteren.

Kwalitatieve technische SEO heeft de volgende resultaten:

 1. De webpagina krijgt een betere positie in de zoekmachine resultaatpagina’s.
 2. De webpagina laadt snel voor bezoekers (uiteindelijk is de bezoekmachine ook een bezoeker).

Inzicht met GTMetrix

GTMetrix is een tool waarmee op eenvoudig wijze de technische SEO van een webpagina kan worden bepaald.

Hoe GTMetrix te gebruiken?

 1. Navigeer naar http://gtmetrix.com.
 2. Vul het adres van de te analyseren webpagina in en druk op GO!.
 3. Na enige tijd verschijnen de resultaten.

Hieronder een voorbeeld van de voorpagina van SigmaSolutions.nl:

gt metrix score website sigmasolutions

Interpretatie GTMetrix Resultaten

Om de resultaten van GTMetrix te kunnen interpreteren is het van belang om te begrijpen waarop GTmetrix de resultaten baseert. In de bovenstaande afbeelding zijn de volgende KPI’s te zien:

 1. Page Speed Grade: gebaseerd op Google Page Speed. De score die Google aan de technische SEO van de pagina geeft.
 2. YSlow Grade: gebaseerd Yahoo’s YSlow. De score die Yahoo aan de technische SEO van de pagina geeft.
 3. Page load time. De totale tijd die de pagina nodig heeft om te laden (gebaseerd op downloaden + renderen).
 4. Total page size. De totale grootte van de pagina.
 5. Total number of request. Het totaal aan downloadbare elementen waaruit de pagina bestaat (denk aan plaatjes, scriptbestanden (.js) en opmaakbestanden (.css)).
YSlow logo page speed labs

Dat deze KPI’s onder andere gebaseerd zijn op indicatoren van ’s werelds grootste zoekmachines moge duidelijk zijn. Om tot een goed vindbare website te komen is het dan ook van belang om een website te hebben die voor elk van de genoemde KPI’s een bepaalde score te halen. Hieronder ons advies:

KPI

Advies

Toelichting

Page Speed Grade

90% - 95%

Met de technische mogelijkheden die webbouwers vandaag de dag tot hun beschikking hebben is op mogelijk om gemakkelijk een 90% score te halen. Het behalen van een hoge score heeft effect op:

 1. De positie van de webpagina binnen de zoekmachineresultaten.
 2. De snelheid waarmee de webpagina laadt bij bezoekers.

 

Let op! Om een score van boven de 95% te halen moeten over het algemeen dermate complexe technische wijzigingen aan een website worden doorgevoerd dat de investering niet opweegt tegen de mogelijke resultaten.

YSlow Grade

85% - 95%

Met de technische mogelijkheden die webbouwers vandaag de dag tot hun beschikking hebben is op mogelijk om gemakkelijk een 90% score te halen. Het behalen van een hoge score heeft effect op:

 1. De positie van de webpagina binnen de zoekmachineresultaten.
 2. De snelheid waarmee de webpagina laadt bij internationale bezoekers.

 

Let op! Om een score van boven de 95% te halen moeten over het algemeen dermate complexe technische wijzigingen aan een website worden doorgevoerd dat de investering niet opweegt tegen de mogelijke resultaten.

Page load time

Zo laag mogelijk.

Hoe sneller een pagina laadt hoe minder lang een bezoeker hoeft te wachten. Als algemene richtlijn wordt gesteld dat het merendeel van de bezoekers de webpagina verlaat als deze langer dan 3 seconden nodig heeft om in te laden.

Total page size

Zo laag mogelijk.

Hoe groter de totale grootte van een pagina hoe langer het duurt voordat door de bezoekers is gedownload en door de browsers van de bezoeker is ingeladen. Over het algemeen kunnen afbeeldingen die op webpagina’s worden gebruikt met behulp van lossless compression (comprimeren zonder kwaliteitsverlies) flink kleiner worden gemaakt. Iets wat de gebruikerservaring en de technische SEO ten goede komt.

Total number of request

Afhankelijk van website.

 

 

Wilt u aan de slag met de technische zoekmachineoptimalisatie van uw website? Neem contact met ons op via bovenstaand formulier of bel naar 072 5 345 888.


Andere blogartikelen

 • Overeenkomsten tussen Growth Hacking en UX design

  Geschreven door: op zondag 13 september 2020

  Laten we beginnen met wat Growth hacking is, Growth hacking zijn experimenten voor oplossingen die groeiproblemen moeten oplossen. Dit is een nieuwe marketing aanpak die met name wordt gedreven door d ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B SEO en Geoptimaliseerde Afbeeldingen

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  In een tijd waarin 27% van het koopproces van B2B kopers met eigen online research wordt doorgebracht is het essentieel om een goed vindbare website te hebben. Afbeeldingen kunnen, indien geoptimalise ...

  Bekijk het artikel »
 • Prospects zoeken B2B

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Het zoeken van B2B prospects is een uitdaging voor elk bedrijf. Met name kwalitatieve B2B prospects.Door vooraf onderzoek te doen naar bedrijven die voldoen aan je criteria en je marketing hierop aan ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
AOC is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten