Zoekmachine optimalisatie van afbeeldingen; 7 tips

Geschreven door: op woensdag 13 augustus 2014

Leestijd: 2 minuten

Online Vindbaarheid verbeteren? Vergeet de afbeeldingen niet en lees hier 7 tips om afbeeldingen te optimaliseren voor vindbaarheid.

Hoe gaan zoekmachines om met afbeeldingen?

Het is voor zoekmachines technisch nog niet mogelijk om te zien wat er op een afbeelding staat. Om te bepalen wat er op een afbeelding staat maken zoekmachines daarom gebruik van de teksten die gerelateerd zijn aan de afbeelding, zoals de tekst op de pagina waarop de afbeelding staat, de bestandsnaam van de afbeelding en de map waarin de afbeelding staat opgeslagen.

7 Tips om de Online Vindbaarheid van Afbeeldingen te verbeterenZoekmachine_7_tips.jpg

 1. De bestandsnaam van de afbeelding bevat de zoektermen waarop wordt geoptimaliseerd en sla de afbeelding op in een map met in de mapnaam de zoekterm waarop de afbeelding gevonden moet worden.
 2. Zorg voor alt-attribute, de afbeelding bevat het zoekwoord waarop de afbeelding gevonden moet worden.
 3. Publiceer een zogenaamde Image Sitemap en geef met een ‘ping’ aan zoekmachines door wanneer een nieuwe afbeelding is toegevoegd.
 4. Gebruik verschillende bestandsformaten voor verschillende soorten afbeeldingen:
  1. .JPG, voor foto’s en andere afbeeldingen met veel verschillende kleuren.
  2. .PNG, voor afbeeldingen met veel tekst en afbeeldingen die scherp moeten zijn.
 5. Verklein de afbeeldingen op tot de afmetingen waarop deze wordt weergegeven in de website en upload deze pas daarna.
 6. Comprimeer de afbeelding zodat deze snel wordt geladen. Denk daarbij ook aan ‘lossless compression’. Je kunt Yahoo Smush-It gebruiken om afbeeldingen lossless te comprimeren.
 7. Zorg ervoor dat de afbeelding aansluit bij de inhoud van de webpagina’s waarop de afbeelding wordt geplaatst.

Accessify WCMS en Vindbaarheid van afbeeldingen

Met contentmanagementsysteem Accessify WCMS maak je afbeeldingen eenvoudig vindbaar. Zo plak je de afbeelding direct in de WYSIWYG-editor. Waarna je de map waarin de afbeelding moet worden opgeslagen selecteren, een bestandsnaam en een alt tag opgeeft. Accessify WCMS zorgt er vervolgens voor dat de afbeelding in het juiste formaat (JPG / PNG) wordt opgeslagen en (losless) wordt gecomprimeerd.

Afhankelijk van de inrichting van je Accessify WCMS installatie wordt na het opslaan van een afbeelding een image sitemap aangemaakt en aan zoekmachines doorgestuurd.

Meer informatie over SEO van afbeeldingen?

Aan de slag met zoekmachine optimalisatie van afbeeldingen of een vraag over Accessify WCMS? Neem contact met ons op via telefoonnummer 072 5345 888 of bovenstaand contactformulier.


Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º