Webshop Succesvol Maken? Lees onze 5 tips.

Geschreven door: op maandag 18 mei 2015

Leestijd: 3 minuten

Regelmatig zit ik met teleurgestelde ondernemers of managers aan tafel. Het succes van hun nieuwe webshop blijft uit. Hieronder beschrijf ik 5 tips die ik vaak geef.

Webshop_succesvol_5.jpg

1. Breng / houd assortiment op orde

De basis van een succesvolle webshop ligt in de beschikbaarheid van een goed beschreven, gecategoriseerde, geprijsde en met de juiste kenmerken en afbeeldingen verrijkte digitale weergave van het beschikbare productassortiment. Zonder een assortiment wat aan deze eigenschappen voldoet is je webshopsoftware als een vrachtwagen zonder chauffeur, een forse investering met een gegarandeerd negatief rendement. Zorg er dus voor dat:

  1. Elk relevant product staat beschreven;
  2. Prijzen bekend zijn en bij voorkeur zo min mogelijk afhankelijk van prijsregels (veroorzaken complexiteit in onderhoud en software);
  3. Producten zijn voorzien van de juiste kenmerken, afgestemd op de doelgroep. Sommige keurmerken of eenheden zijn afhankelijk van de markt waarop de webshop is gericht.

2. Zorg voor Structurele Online Vindbaarheid

Zoekmachines vormen een belangrijke schakel in het proces wat klanten doorlopen voordat zij tot een daadwerkelijke bestelling overgaan. Het is daarom belangrijk dat de webshop voor goed renderende producten hoge posities in zoekmachines verwerft. Middelen hiervoor zijn:

  1. Adverteren bij Zoekmachines met behulp van onder andere Google AdWords. Dit online vindbaarheid middel biedt het snelste resultaat, maar kost op de lange termijn ook het meest geld.
  2. Zoekmachineoptimalisate, waardoor hoge(re) posities kunnen worden behaald in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten. Het resultaat van dit online vindbaarheid middel duurt lang, maar levert op de lange termijn meestal wel het beste rendement.

Eigenaars van een succesvolle webshop maken gebruik van beide online vindbaarheid middelen en realiseren daarmee het beste rendement.

3. Stuur op klantwaarde

In het woud aan webshop-KPI’s is klantwaarde een KPI die nogal eens wordt vergeten. Jammer, want de acquisitiekosten van een nieuwe klant zijn vaak erg hoog. Online vindbaarheid is, zoals hierboven ook al beschreven, niet goedkoop. Het laten terugkeren van klanten waarmee al een relatie is opgebouwd kan, met de juiste middelen, relatief goedkoop worden gerealiseerd. Middelen die veel worden ingezet:

  1. E-mailmarketing, enerzijds activerend bij bepaalde acties, anderzijds gericht op het behouden van een hoge positie in de ‘shortlist’ in het hoofd van elke persoon;
  2. Goede service, zorg ervoor dat klanten een perfecte ervaring hebben.

4. Maximaliseer orderwaarde

Een andere KPI die bijdraagt aan het succesvol maken van een webshop is de orderwaarde. Deze is eenvoudig te verhogen door bestellende webshop-bezoekers suggesties te doen van complementaire en betere producten. Doe deze suggesties op verschillende momenten in het bestelproces, wij adviseren de productpagina, de shoppingcart, de bedankt-pagina en de bevestiging e-mail.

5. Houd rekening met Smartphones

Anno 2015 is het gebruik van smartphones in sommige landen al meer dan het gebruik van tablets en desktops. Houd daar bij het succesvol maken van een webshop rekening mee. Zorg er minimaal voor dat een bezoeker door de catalogus kan navigeren en deze kan doorzoeken.

Jouw B2B webshop succesvol maken?

Neem voor een inspirerend gesprek en een goede bak koffie contact met ons op.


Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º