Definitielijsten

Geschreven door: op zondag 29 december 2019

Leestijd: 2 minuten

In het vorige blogitem ging het over het semantisch correct gebruikmaken van opsommingen, via <ul>, <ol> en <li>. Deze opsommingen zijn relatief eenvoudige datastructuren, waarin weliswaar sprake kan zijn van gelaagdheid via lijstjes in lijstjes, maar er zijn geen onderliggende relaties te definiëren. Om data met relaties weer te geven, zijn er enkele elementen beschikbaar in HTML, waaronder DL (en DD en DT) en tables.

Definition list

Met <dl> geef je een definition list aan. Dit is een lijst net als een unordered of ordered list, maar in plaats van een verzameling van een of meer listitems, geef je een verzameling paren van <dt> en <dd> op.DT voor definition term en DD staat voor definition description. De eerste geeft als het ware het type aan, en de tweede de waarde. Vergelijkbaar met key-value-pairs. Bijvoorbeeld:

<dl>
<dt>Kleur</dt>
<dd>Rood</dd>
<dt>Gereedschap</dt>
<dd>Hamer</dd>
</dl>


Geeft:

Kleur
Rood
Gereedschap
Hamer

In bovenstaande voorbeeld wordt aangegeven dat de kleur rood is en het gereedschap een hamer. Je kan meerdere DD's bij één of meerdere DT's plaatsen en meerdere DT's bij een of meerdere DD's:

<dl>
 <dt>Alias</dt>
 <dt>Naam</dt>
 <dd>Dominique</dd>
 <dt>Favoriete TV-series</dt> 
 <dd>X-Files</dd>
 <dd>Stargate SG-1</dd>
 <dd>Star Trek : TOS</dd>
</dl>

Geeft:

Alias
Naam
Dominique
Favoriete TV-series
X-Files
Stargate SG-1
Star Trek : TOS

Met DL, DT en DD creëer je dus bepaalde definities, een semantische relatie tussen een termen en een waardes. In bovenstaande voorbeelden zijn dat simpele definities, maar je kan het ook gebruiken om metadata van een bepaald object weer te geven of een stappenplan.

DFN

Een gerelateerd HTML-element is DFN. Hiermee definieer je op een andere manier een bepaalde term. De tag DFN staat om de term en de definitie is het bovenliggende blok (dat mag P, DT/DD of SECTION zijn), zie:

The HTML Definition element (<dfn>) is used to indicate the term being defined within the context of a definition phrase or sentence. The <p> element, the <dt>/<dd> pairing, or the <section> element which is the nearest ancestor of the <dfn> is considered to be the definition of the term.


Andere blogartikelen

 • Herschrijf regels binnen IIS: Introductie

  Geschreven door: op maandag 28 juni 2021

  Herschrijf regels binnen IIS: IntroductieIIS herschrijf regels zijn een krachtige tool om URls te herschrijven zodat deze bijvoorbeeld beter bruikbaar en begrijpelijker zijn voor de gebruikers. Door ...

  Bekijk het artikel »
 • Voorwaardelijke URL Rewrites

  Geschreven door: op donderdag 24 juni 2021

  In IIS kan je met behulp van rewrites de aanvragen naar je site omleiden of aanpassen. Deze rewrites wil je vaak niet altijd toepassen, maar voorwaardelijk. Hiervoor kan je condities gebruiken. Bij he ...

  Bekijk het artikel »
 • Debuggen met breakpoints in Visual Studio

  Geschreven door: op maandag 21 juni 2021

  Het ontwikkelen van applicaties bestaat voor een groot gedeelte uit het oplossen van problemen en het vinden en verhelpen van vreemde bugs. Er zijn hier veel hulpmiddelen en strategieën voor. Je kan f ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book Â»

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º