Maak gebruik van de nieuwste functionaliteiten in Javascript

Geschreven door: op zaterdag 28 september 2019

Leestijd:

Javascript wordt gebruikt op websites om deze interactiever te maken en gebruiksvriendelijker voor bezoekers. In het begin is het veel gebruikt voor grafische geintjes, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een noodzakelijkheid op veel websites omdat er zoveel meer functionaliteiten zijn die gebruikt en verlangd worden door websitegebruikers.

Javascript is een voor het internet antieke taal: Ontstaan en gebruikt sinds 1995. Bijna 25 jaar is een lange tijd om zo tijdsbestendig te zijn op het internet. Dat heeft een aantal redenen, onder andere omdat het een simpele, maar robuuste taal is, maar ook omdat het continu verbeterd wordt.

ECMAScript

Javascript maakt gebruik van de ECMAScript-standaard en deze ECMAScript-standaard is vanaf 1995 doorontwikkeld:

Versie

Datum

1

Juni 1997

2

Juni 1998

3

December 1999

4

-

5

December 2009

5.1

Juni 2011

6

Juni 2015

7

Juni 2016

8

Juni 2017

9

Juni 2018

10

Juni 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer het over ECMAScript gaat, gaat het eigenlijk over Javascript. Op dit moment is versie 6, ES6, de meest gebruikte verbeterde versie van Javascript, waarin een flink aantal verbeteringen zitten ten opzichte van de eerste versies, zie bijvoorbeeld de website es6-features.org voor een lijst met verbeteringen.

Een aantal van de nieuwe functionaliteiten werden eerst als het ware geëmuleerd door bepaalde libraries, zoals underscorejs.org en jQuery. Bijvoorbeeld het omgaan met arrays. Als je gebruikmaakt van de nieuwe mogelijkheden, hoef je dus geen extra libraries meer te gebruiken, mogelijk. Een nadeel is wel dat oudere browsers ES6 niet ondersteunen en je dan wel kunt kiezen voor de libraries, die vaak onder water toch nog gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden van Javascript.

DOM en NodeJS

Maar niet alle Javascript wordt uitgevoerd in de browser. De bewerkingen die je vaak ziet gebeuren in de browser door Javascript, hebben te maken met de DOM. Dit is een apart onderdeel van de API die niet hoort bij de standaard ECMAScript-implementatie. In de browser kan je via het globale object window communiceren met de browser of het zichtbare venster. Ook dit hoort niet bij de standaardimplementatie.

Dat ervaar je als je aan de slag gaat met bijvoorbeeld NodeJS. Hiermee kan je server-side Javascript gebruiken om applicaties te ontwikkelen. Omdat server-side geen DOM of window beschikbaar is, kan je deze objecten niet aanspreken. Een ander voorbeeld is een Javascript-interpreter die je via C# kunt uitvoeren.

In deze gevallen hoef je geen rekening te houden met oudere browsers en kan je volledig de nieuwste functionaliteiten, als deze ondersteund worden, gebruiken.


Andere blogartikelen

 • Interfaces om mee te testen

  Geschreven door: op zondag 24 mei 2020

  Interfaces om te testenIn object geörienteerde programmeertalen kan je gebruikmaken van interfaces. Interfaces zijn een hulpmiddel voor ontwikkelaars. Ze geven de ontwikkelaar aan wat een bepaalde kl ...

  Bekijk het artikel »
 • Het gebruik van await in C#

  Geschreven door: op zaterdag 28 maart 2020

  Binnen applicaties kunnen soms functies voorkomen die lang nodig hebben om te voltooien. Denk bijvoorbeeld aan een call naar een API van een derde partij die veel data teruggeeft die verwerkt moet wor ...

  Bekijk het artikel »
 • Het gebruik van de SemaphoreSlim class in C#

  Geschreven door: op zaterdag 28 maart 2020

  Webapplicaties kunnen meerdere calls vanuit meerdere plekken verwerken zonder dat deze requests op elkaar moeten wachten. Maar soms heb je te maken met een usecase waar je helemaal niet wilt dat funct ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten