Meerdere websites meten vanuit één Google Tag Manager container

Geschreven door: op dinsdag 20 januari 2015

Leestijd:

Tracking-ID per domein

In Google Tag Manager meet je je site door een container te maken en deze te koppelen aan je site. In sommige gevallen heb je veel vergelijkbare sites, met bijvoorbeeld hetzelfde CMS, waar in feite hetzelfde gemeten moet worden en dezelfde code vereist is. Dan zou het makkelijk zijn om per site een andere Tracking-ID in te voeren. In Google Tag Manager kan dat door middel van macro’s.

Macro’s in Google Tag Manager kunnen allerlei waarden bevatten: constante waarden, lookup-tabel, Javascript-variabelen en nog veel meer. Normaal zou je een Tracking-ID van een site willen opslaan in een constante waarde, zodat je deze niet telkens hoeft in te vullen. Dat doe je als volgt:

Maak een nieuwe macro aan.

macro-google-tag-manager

Kies constante waarde en vul de macronaam en de waarde in.

nieuwe-tag-adwords-conversie

In een pageview kan je nu {{Tracking-ID}} plaatsen als waarde.

nieuwe-tag-adwords-conversie

Om meerdere Tracking-ID’s en sites in één container te plaatsen, gebruik je ook een macro, maar dan een lookup-tabel. Op basis van een macro die door Google Tag Manager gevuld wordt bij het uitvoeren van het GTM-script, vullen we afhankelijk van het domein van de site waarop de bezoeker is, een andere Tracking-ID in.

Opnieuw maak je een macro aan.

macro-google-tag-manager

Je kiest voor lookup-tabel. In de dropdown in de tabel kies je voor {{url hostname}}. Per hostname of site kan je een andere Tracking-ID opgeven.

nieuwe-tag-adwords-conversie

De macro {{url hostname}} is een vooraf gedefinieerde macro. Andere standaardmacro’s zijn bijvoorbeeld {{element id}}, om de ID van een DOM-element na een actie uit te lezen, en {{referer}}, die gevuld is met de referer van het paginabezoek.

Een bijkomend voordeel van macro’s is dat als je een container exporteert en weer importeert, je niet in alle tags waarden als de Tracking-ID hoeft te vervangen, maar dat slechts eenmalig in een macro hoeft te doen.

AdWords-conversiewaarden per domein

Nu je meerdere sites in één container in Google Tag Manager meet, kan je op dezelfde manier verschillende AdWords-campagnes bijhouden door de vereiste variabelen, zoals currency, id en label, in een constante waarde te plaatsen of in een lookup-tabel, om zo per domein een andere campagne te meten.

Daarnaast kan je met bovengenoemd {{element id}} en een lookup-tabel, verschillende waardes doorgeven gebaseerd op de actie die is ondernomen door een bezoeker. Formulieren met id contact krijgen dan een andere conversiewaarde dan formulieren met id vacature bijvoorbeeld.

nieuwe-tag-adwords-conversie

nieuwe-tag-adwords-conversie

Zo kan je snel en gemakkelijk je AdWords-conversiewaarden van je campagne toepassen op je website. Met het importeren en exporteren van containers pas je deze technieken ook eenvoudig toe op andere websites.

Wil je meer weten over Google Tag Manager of je site beter meetbaar maken? Neem dan contact op met Sigma Solutions via de mail of door op deze pagina het formulier in te vullen.

 


Andere blogartikelen

 • SQL: Geclusterde en niet-geclusterde index

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  Het kan soms voorkomen dat het veel tijd kost voordat een bepaalde query resultaten teruggeeft. Dit kan liggen aan een scala aan problemen, zoals het gebruik van veel joins. Wat de query kan helpen ve ...

  Bekijk het artikel »
 • Hoe werkt OAuth 2.0

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  In de huidige samenleving is iedereen bijna altijd online, zo ook de applicaties waarvan de mensen gebruik maken. Als je jouw applicatie niet goed afschermt, kan dit allemaal veiligheidsrisico’s met z ...

  Bekijk het artikel »
 • OAuth 2.0: JWT token en claims

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe OAuth 2.0 ervoor kan zorgen dat derde partijen op een veilige manier gebruik kunnen maken van jouw applicatie met behulp van tokens. In deze blog gaan we wat m ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten