Performance site verbeteren met CDN

Geschreven door: op woensdag 24 december 2014

Leestijd:

Door gebruik te maken van een Content Delivery Network kan je ervoor zorgen dat je website minder resources nodig heeft en sneller aan de bezoekers wordt getoond. Een CDN zorgt ervoor dat de afbeeldingen niet op de server van de website worden gehost, maar op een andere server. Deze server staat vaak in een mondiale cluster, zodat de site ook wereldwijd beter bereikbaar is.

Voordelen CDN

Minder systeembronnen nodig

Bestanden worden niet meer vanaf de eigen server gehost, maar vanaf een externe server. Dit zorgt ervoor dat de webserver en eventueel de applicatieserver minder aanvragen te verwerken hebben en sneller webpagina’s  kunnen tonen en efficiënter andere processen kunnen uitvoeren.

Minder dataverkeer

Omdat de bestanden niet meer worden gehost op de server van de klant, scheelt dit ook in dataverkeer. CDN-providers vragen een bedrag voor hun service, maar deze zal beduidend minder zijn dan de kosten die het dataverkeer met zich meebrengt.

Beter bereikbaar vanuit verscheidene delen van de wereld

Een CDN maakt gebruik van verscheidene servers die verspreid staan over de wereld. De bestanden worden gekopieerd naar al deze servers. Als een browser een bestand opvraagt, controleert de CDN-server waar de bezoeker vandaan komt en zal het bestand worden opgehaald van de voor de bezoeker dichtstbijzijnde server, zodat het bestand zo snel mogelijk gedownload kan worden.

Aanbieders CDN

Er zijn verscheidene aanbieders van CDN. Drie van de meest gebruikte providers zijn Amazon CloudFront, Microsoft Windows Azure en CloudFlare.

CDN-Amazon-AWS CDN-Windows-Azure CDN-CloudFlare-performance

Hoe werkt CDN?

Wanneer een bezoeker de website bezoekt, zal de browser de gelinkte bestande ophalen van de server. Als er geen CDN geactiveerd is, is dat de dezelfde server als waar de website gehost staat, wat rekenkracht van de server vereist en bijdraagt aan het dataverkeer (en bijkomende kosten).

Op websites waar CDN wél geactiveerd is, worden bestanden gelinkt vanaf een ander (sub)domein, dat verwijst naar een CDN-server. De browser vraagt bij de CDN-server de afbeelding op in plaats van de website-server en als het bestand aanwezig is in de cache van de CDN-server, zal deze worden teruggegeven.

CDN-cloud-werking-performance-website

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCDN_-_CDN.png – Bestanden worden opgehaald van verschillende CDN-servers in plaats van één centrale server waarop ook de website wordt gehost.

Als een bestand niet aanwezig is in de cache van de CDN-server, dan wordt dit bestand opgevraagd bij de websiteserver en in de cache geplaatst voor toekomstige aanvragen.

De consequentie van deze oplossing is dat bestanden niet meer van de originele server worden gehaald, ook als een bestand, bijvoorbeeld een Javascript-bestand of een afbeelding, is gewijzigd. Hier wordt op twee manieren mee omgegaan: door de LastModified-header van een bestand op een relatief lage periode te zetten, of door de bestanden geforceerd up te daten via een opdracht aan de CDN-server. Deze laatste optie is over het algemeen beperkt toepasbaar.

Wil je weten hoe jouw site gebruik kan maken van een CDN zodat deze sneller en beter bereikbaar voor je bezoekers is? Neem dan contact op met Sigma Solutions via de mail of door het formulier rechts in te vullen.

 


Andere blogartikelen

 • SQL: Geclusterde en niet-geclusterde index

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  Het kan soms voorkomen dat het veel tijd kost voordat een bepaalde query resultaten teruggeeft. Dit kan liggen aan een scala aan problemen, zoals het gebruik van veel joins. Wat de query kan helpen ve ...

  Bekijk het artikel »
 • Hoe werkt OAuth 2.0

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  In de huidige samenleving is iedereen bijna altijd online, zo ook de applicaties waarvan de mensen gebruik maken. Als je jouw applicatie niet goed afschermt, kan dit allemaal veiligheidsrisico’s met z ...

  Bekijk het artikel »
 • OAuth 2.0: JWT token en claims

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe OAuth 2.0 ervoor kan zorgen dat derde partijen op een veilige manier gebruik kunnen maken van jouw applicatie met behulp van tokens. In deze blog gaan we wat m ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten