De kracht van Google Analytics

Geschreven door: op dinsdag 30 september 2014

Leestijd:

Google Analytics is een enorm krachtige tool. Door het verzamelen van gegevens van de bezoekers op je website kun je actief meten hoeveel deze website bijdraagt aan je online succes.

Veel informatie is al te lezen op de website van Google Analytics zelf. Er is echter nog meer informatie diep weggestopt in Google Analytics die lastig te vinden is. Deze informatie kan uit Google Analytics worden gehaald door middel van de Google Analytics API.

Door het combineren van verschillende informatiebronnen uit Google Analytics, kan er een uniek inzicht worden gecreëerd in de bijdrage van het online kanaal. Door de geëxporteerde data in overzichtelijke grafieken en tabellen te plaatsen wordt de data, die normaal in Google Analytics staat, inzichtelijk gemaakt.

De_Kracht_Google_Analytics.jpg

De koppeling

Google heeft een aantal voorbeelden gemaakt hoe je de koppeling met Google Analytics moet maken. Deze zijn terug te vinden op: https://developers.google.com/api-client-library/. Hierbij moet gelet worden dat er gebruikt wordt gemaakt van de “service accounts”. Als er gebruikt wordt gemaakt van oAuth is het niet mogelijk om automatische rapporten te maken zonder tussenkomst van een gebruiker.

Voordat er begonnen kan worden met de koppeling heb je uiteraard een Google Service account nodig. De rechten van dit service account kunnen worden beheert via de Google Developer Console op https://console.developers.google.com/project.

In de Google Developer Console download je het certificaat wat nodig is om te kunnen communiceren met de Google Analytics API. Dit certificaat, en het e-mailadres wat bij de gebruiker hoort, bepaalt of je toegang hebt tot de Google Analytics accounts.

Doordat Sigma Solutions gebruikt maakt van Adobe ColdFusion maken wij gebruik van een combinatie van Java en ColdFusion.

Data verkrijgen

Als er eenmaal een geldige authenticatie tot stand is gekomen is het eenvoudig om data binnen te krijgen via de Google Analytics API. Met behulp van de Google Analytics Query Explorer kun je op een gemakkelijke en snelle manier verzoeken voorbereiden die je later kunt gebruiker in je code.

Presenteren

Als je de data eenmaal uit Google Analytics hebt verkregen kun je deze gaan presenteren aan de gebruiker. De voorkeur gaat hierbij uit naar een combinatie van tabellen en grafieken. Voor een snel inzicht wil je grafieken kunnen gebruiken, wil je dieper in de informatie bieden de tabellen de nodige informatie.

Conclusie

Met behulp van de Google Analytics APi kunnen er krachtige rapportages worden gemaakt die met de interface van Google Analytics niet mogelijk zijn. Het combineren van de verschillende data die beschikbaar is in Google Analytics biedt ontzettend veel mogelijkheden en inzichten die anders moeilijk te verkrijgen zijn.

Wilt u meer weten over hoe je meer uit Google Analytics kunt halen? Voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek neem je contact op met telefoonnummer 072 5345 888, info@sigmasolutions.nl of bovenstaand contactformulier.

 


Andere blogartikelen

 • SQL: Geclusterde en niet-geclusterde index

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  Het kan soms voorkomen dat het veel tijd kost voordat een bepaalde query resultaten teruggeeft. Dit kan liggen aan een scala aan problemen, zoals het gebruik van veel joins. Wat de query kan helpen ve ...

  Bekijk het artikel »
 • Hoe werkt OAuth 2.0

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  In de huidige samenleving is iedereen bijna altijd online, zo ook de applicaties waarvan de mensen gebruik maken. Als je jouw applicatie niet goed afschermt, kan dit allemaal veiligheidsrisico’s met z ...

  Bekijk het artikel »
 • OAuth 2.0: JWT token en claims

  Geschreven door: op zondag 30 juni 2019

  In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe OAuth 2.0 ervoor kan zorgen dat derde partijen op een veilige manier gebruik kunnen maken van jouw applicatie met behulp van tokens. In deze blog gaan we wat m ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten