Snelle websites presteren beter

Bezoekers stellen steeds hogere eisen aan de laadtijd van websites. Waar in 2005 een laadtijd van 5 seconden nog acceptabel was wordt nu verwacht dat websites binnen 2 seconden geladen zijn. Websitebezoekers hebben steeds minder geduld en zullen een website al snel verlaten als deze niet binnen 3 seconden geladen is. De laadtijd speelt dan ook een cruciale rol in het succes van uw website. 

De cijfers

 • 47% van de bezoekers verwacht dat een website laadt in 2 seconden of minder
 • 57% van de bezoekers zal een pagina die 3 seconden of langer duurt om te laden verlaten
 • Meer dan 75% van de bezoekers bezoekt de website van een concurrent in plaats van te wachtten tot een website geladen is.
 • 80% van de bezoekers keert niet terug naar een website waarbij hij slechte ervaring heeft gehad met de prestaties van de site.
 • Een vertraging van 1 seconde kan al leiden tot een verlies in klanttevredenheid van 16%.

Laadtijd_website.jpg

Het effect van een langzame website op bezoekerservaring

De snelheid van een website is essentieel voor de ervaring van de bezoeker. Bezoekers vinden het belangrijk controle te over een website hebben. Dat gevoel krijgen zij wanneer een website snel reageert op de handelingen die zij verrichten. Een paar seconden extra laadtijd kan al genoeg zijn om een negatieve bezoekerservaring te creëren. Wanneer meerdere pagina's langzaam laden zullen bezoekers al gauw opgeven. Met als resultaat dat u de helft van uw sales verliest door een website die een paar seconden te lang laadt (Bron: Jakob Nielsen, www.nngroups.com).

Snelheid beïnvloed zichtbaarheid in Google

Sinds 2010 wordt de websitesnelheid door Google meegenomen in het algoritme voor de ranking. Hoe sneller de website, hoe hoger hij in de zoekresultaten verschijnt. Dit heeft niet alleen effect op de organische zoekresultaten, maar ook op de betaalde. De snelheid van een website heeft dan ook direct invloed op uw zichtbaarheid. 

Websitesnelheid meten

Er zijn verschillende tools die de snelheid van een website kunnen meten. Hieronder een lijst met onze favoriete tools: 

Google PageSpeed: meet de snelheid van uw mobiele website en biedt direct handige verbetertips om de laadtijd te optimaliseren.
Google Analytics: Google Analytics geeft een uitgebreid overzicht van de laadtijd per pagina. Hierdoor kunt u gerichter actie ondernemen om uw websitesnelheid te verbeteren, omdat u weet welke pagina's knelpunten vertonen. 
GTMetrix: een tool die wij graag gebruiken. GTMetrix is een tool waarmee op eenvoudig wijze de technische SEO van een webpagina kan worden bepaald. 
Pingdom Tools: kan de laadtijd van uw website vanaf meerdere locaties meten. Handig voor internationaal georiënteerde websites. Wilt u alleen uw snelheid in Nederland weten? Selecteer dan 'Amsterdam, Netherlands' bij de settings.

Conclusie

Websites die snel laden presteren beter op alle fronten: een betere user experience, hogere conversies, meer betrokkenheid en een hogere ranking in Google. Bent u benieuwd hoe u uw website snelheid kunt verbeteren? Neem contact met ons op via info@sigmasolutions.nl of 072 53 45 888 voor advies. 

Lees ook onze blog '6 tips voor een snellere website'.


Andere blogartikelen

 • Waarom developers het zo leuk vinden bij ons

  Geschreven door: op woensdag 13 november 2019

  Bij ons op kantoor werkt een team van betrokken specialisten, waaronder 4 backend developers en 4 UX developers. Zij zorgen voor een belangrijk fundament binnen dit bedrijf. Een goede reden om te zorg ...

  Bekijk het artikel »
 • Beachvolleyballen voor het goede doel!

  Geschreven door: op vrijdag 25 oktober 2019

  Afgelopen vrijdag 11 oktober  hebben diverse betrokken specialisten uit ons team de handen ineen geslagen met een van onze opdrachtgevers. Samen met De Monchy International B.V. hebben we meegeda ...

  Bekijk het artikel »
 • Het gebruik van een Photoslider

  Geschreven door: op maandag 7 oktober 2019

  Ze zijn er in alle soorten en maten en staan meestal bovenaan een websitepagina. Dan heb ik het natuurlijk over photosliders. Zo bent u vast bekend met de traditionele foto die langzaam vervaagd en wa ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten