Snelle websites presteren beter

Geschreven door: op donderdag 29 januari 2015

Leestijd: 2 minuten

Bezoekers stellen steeds hogere eisen aan de laadtijd van websites. Waar in 2005 een laadtijd van 5 seconden nog acceptabel was wordt nu verwacht dat websites binnen 2 seconden geladen zijn. Websitebezoekers hebben steeds minder geduld en zullen een website al snel verlaten als deze niet binnen 3 seconden geladen is. De laadtijd speelt dan ook een cruciale rol in het succes van uw website. 

De cijfers

  • 47% van de bezoekers verwacht dat een website laadt in 2 seconden of minder
  • 57% van de bezoekers zal een pagina die 3 seconden of langer duurt om te laden verlaten
  • Meer dan 75% van de bezoekers bezoekt de website van een concurrent in plaats van te wachtten tot een website geladen is.
  • 80% van de bezoekers keert niet terug naar een website waarbij hij slechte ervaring heeft gehad met de prestaties van de site.
  • Een vertraging van 1 seconde kan al leiden tot een verlies in klanttevredenheid van 16%.

Laadtijd_website.jpg

Het effect van een langzame website op bezoekerservaring

De snelheid van een website is essentieel voor de ervaring van de bezoeker. Bezoekers vinden het belangrijk controle te over een website hebben. Dat gevoel krijgen zij wanneer een website snel reageert op de handelingen die zij verrichten. Een paar seconden extra laadtijd kan al genoeg zijn om een negatieve bezoekerservaring te creëren. Wanneer meerdere pagina's langzaam laden zullen bezoekers al gauw opgeven. Met als resultaat dat u de helft van uw sales verliest door een website die een paar seconden te lang laadt (Bron: Jakob Nielsen, www.nngroups.com).

Snelheid beïnvloed zichtbaarheid in Google

Sinds 2010 wordt de websitesnelheid door Google meegenomen in het algoritme voor de ranking. Hoe sneller de website, hoe hoger hij in de zoekresultaten verschijnt. Dit heeft niet alleen effect op de organische zoekresultaten, maar ook op de betaalde. De snelheid van een website heeft dan ook direct invloed op uw zichtbaarheid. 

Websitesnelheid meten

Er zijn verschillende tools die de snelheid van een website kunnen meten. Hieronder een lijst met onze favoriete tools: 

Google PageSpeed: meet de snelheid van uw mobiele website en biedt direct handige verbetertips om de laadtijd te optimaliseren.
Google Analytics: Google Analytics geeft een uitgebreid overzicht van de laadtijd per pagina. Hierdoor kunt u gerichter actie ondernemen om uw websitesnelheid te verbeteren, omdat u weet welke pagina's knelpunten vertonen. 
GTMetrix: een tool die wij graag gebruiken. GTMetrix is een tool waarmee op eenvoudig wijze de technische SEO van een webpagina kan worden bepaald. 
Pingdom Tools: kan de laadtijd van uw website vanaf meerdere locaties meten. Handig voor internationaal georiënteerde websites. Wilt u alleen uw snelheid in Nederland weten? Selecteer dan 'Amsterdam, Netherlands' bij de settings.

Conclusie

Websites die snel laden presteren beter op alle fronten: een betere user experience, hogere conversies, meer betrokkenheid en een hogere ranking in Google. Bent u benieuwd hoe u uw website snelheid kunt verbeteren? Neem contact met ons op via info@sigmasolutions.nl of 072 53 45 888 voor advies. 

Lees ook onze blog '6 tips voor een snellere website'.


Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º