Mobiele applicaties ontwikkelen met Phonegap

Geschreven door: op vrijdag 30 januari 2015

Leestijd: 2 minuten

Tegenwoordig beschikt  bijna iedereen over een smartphone waarop applicaties op geïnstalleerd kunnen worden. In dit artikel gaan we kijken hoe applicaties ontwikkeld kunnen worden met behulp van Phonegap en wat daar de voor- en/of nadelen van zijn.

phonegap logo

Wat is Phonegap?

Phonegap is een framework om mobiele applicaties mee te ontwikkelen dat sinds 2011 in handen van Adobe. Met behulp van dit framework kun je door middel van één broncode die is gemaakt door middel van HTML, JavaScript en CSS bestanden mobiele applicaties maken voor onder andere Android, iOS en Windows Phone.

Onder de motorkap maakt Phonegap gebruik van Apache Cordova. Dit gedeelte is geheel open source waardoor er ook andere software gebruik van kan maken zoals Intel XDK of Appery.io.

Wat zijn de voordelen van Phonegap?

  • Het grootste voordeel van het applicaties ontwikkelen met Phonegap is dat deze eenvoudig zijn uit te rollen op verschillende platformen. Je hoeft in principe maar één keer iets te maken en je kunt het dan op meerdere platformen gebruiken. Hierbij moet er uiteraard nog wel getest worden op de verschillende apparaten voor het platform.
  • Phonegap applicaties zijn geschreven in HTML, JavaScript en CSS. Hierdoor hoeven er geen nieuwe programmeertalen worden geleerd om aan de slag te gaan met Phonegap waardoor er een lage instap is. Dit betekend echter niet dat het een webapplicatie is, maar eerder een hybride applicatie waarbij native code (Java of C++) en HTML/Javscript/CSS door elkaar wordt gebruikt.
  • Veel plugins beschikbaar. Er is een hele grote plugin database beschikbaar waarin veel oplossing al zijn gemaakt.
  • Geen licentie kosten. Doordat Cordova open source is zijn er geen licentie kosten.
  • Phonegap applicaties gedragen zich als echte Android of iOS applicaties. Hierdoor kunnen ze gewoon worden verspreid via de applicatiewinkels.

phonegap ontwikkelstraat

Wat zijn de nadelen van Phonegap?

  • Tussen de enorme hoeveelheid plugins zijn er een groot aantal die niet meer worden bijgehouden of worden ondersteund. Hierdoor moet er als nog zelf een plugin worden geschreven.
  • De snelheid van Phonegap/Cordova applicaties is veel bekritiseerd. Dit is grotendeels te wijten aan de programmeur die de applicatie maakt. Als hij/zij geen rekening houd met performance zal elke applicatie werken ongeacht het platform waarmee het gemaakt is.
  • Nog niet alles is altijd mogelijk. Dit komt bijvoorbeeld doordat nog niet alles geïmplementeerd door de ontwikkelaars van Cordova. Hierdoor moet er gewacht worden op een update van de ontwikkelaars van Cordova/Phonegap totdat zij dit implementeren.
  • Geen geavanceerde graphics mogelijk. Het is op dit moment nog niet aan te raden om 3D graphics zoals spellen te maken met behulp van Cordova.

Conclusie

Het gebruik van Phonegap heeft voor- en nadelen. Bij maken van een applicatie moet er worden nagedacht over wat de applicatie moet doen en voor welke doelgroep. Phonegap is namelijk alleen een middel voor een bepaald doel. Sluit het middel aan op het doel, gebruik dan Phonegap. Wij bij Sigma Solutions kunnen u meer vertellen over het maken van mobiele applicaties die positief bijdragen aan uw rendement. Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. 


Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º