Microinteractions worden gewaardeerd door de gebruiker header image

Microinteractions worden gewaardeerd door de gebruiker

maandag 30 september 2019 ·Leestijd: 2 minuten
contacteer auteur:

Wat zijn het?

Microinteractions zijn de momenten waar een gebruiker met het ontwerp interacteert en het ontwerp reageert op de gebruiker. Dit zie je vaak gepaard gaan met een mooie subtiele anmiatie. Deze microinteractions kunnen de gebruikerservaring naar een hoger niveau tillen.

Voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld van een social share component die wij gebruiken voor het delen van pagina’s op verschillende platformen. Per afbeelding is te zien wat er gebeurt met de share button wanneer de gebruiker hier interactie mee heeft.

1 De share button is visueel zo vormgegeven dat het wordt herkend als iets waar de gebruiker mee kan interacteren.

micro-interaction-1.jpg

2 De gebruiker zal vervolgens met zijn muis gaan interacteren met de button, waar vervolgens de button op reageert. Dit geeft de gebruiker een goed gevoel doordat de button niet statisch is en klikt vervolgens verder.

microinteraction-2.jpg

3 Na de klik wordt er een functie uitgevoerd, naast de functie die wordt uitgevoerd krijg je als feedback van de button terug dat er daadwerkelijk interactie is geweest. In dit geval is dat terug te zien in het getal dat in het witte vlak staat, namelijk dat de pagina 1 keer gedeeld is via een e-mail.

microinteraction-3.jpg

Theorie van microinteractions

De definitie van microinteractions is bedacht door de interaction designer Dan Saffer. En beschrijft de structuur als volgt;

Trigger De trigger is hetgeen wat de gebruiker een handeling doet laten verrichten. Je kunt zeggen dat dat in het voorbeeld afbeelding 1 en 2 zijn.

Rule Dit is wat er gebeurd nadat de button is aangeklikt, de functie wordt gestart.

Feedback Dit is hetgeen de gebruiker terugkrijgt als een soort verificatie dat de functie is uitgevoerd. Dit is te zien in de 3e afbeelding van de button.

Loops & modes Hoe is de feedback in andere cases en states van bijvoorbeeld een button. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de button ‘disabled’ is hoe reageert de button dan? Of wordt de feedback nogmaals herhaald en wordt er weer gebruikersinput verwacht.

Voordelen van Microinteractions voor uw gebruikers

  • Gebruikers vinden het leuk en houden van interactie met de computer
  • Denk aan de emotie van uw gebruiker, wanneer er iets gelukt is en dit wordt visueel geverifieerd kan dit als erg prettig worden ervaren
  • Gebruikers hebben een bepaalde verwachting van gedragspatronen in een product, ga hier ook in mee en probeer in de interacties niet het wiel opnieuw uit te vinden.

Andere blogartikelen

B2B E-commerce… Wakker worden!
Geschreven door
op dinsdag 28 juni 2022
Veel B2B-bedrijven in blijven hangen in; nauwelijks vindbare, verouderde B2B e-commerce websites met minimale conversiemogelijkheden en een betreurenswaardige gebruikerservaring. Zonde!
B2B Leadgeneratie: Alles wat je altijd al wilde weten!
Geschreven door
op maandag 27 juni 2022
B2B online leadgeneratie is het proces van het identificeren van de ideale klanten voor uw product of dienst, en hen vervolgens overhalen tot aankoop. Het is een essentiële activiteit voor B2B sales- en marketingteams.
Wat maakt een B2B webshop succesvol?
Geschreven door
op zondag 26 juni 2022
De opmars van de B2B webshop neemt toe. Regelmatig krijgen wij de vraag of er een groot verschil is tussen een consumentgerichte webshop en een puur B2B gedreven webshop. In deze blog leggen wij u uit hoe een B2B webshop succesvol kan zijn en worden.
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º