Herschrijf regels binnen IIS: Introductie header image

Herschrijf regels binnen IIS: Introductie

maandag 28 juni 2021 ·Leestijd: 2 minuten
contacteer auteur:

 

IIS herschrijf regels zijn een krachtige tool om URls te herschrijven zodat deze bijvoorbeeld beter bruikbaar en begrijpelijker zijn voor de gebruikers. Door het aanmaken van herschrijfregels in IIS, kunnen er op een gemakkelijke manier regels worden opgesteld voor het afhandelen en ombouwen van URLs op basis van bijvoorbeeld HTTP headers, HTTP request of response headers en IIS server variabelen. Daarnaast kun je door middel van een herschrijfregel bepaalde acties ondernemen, zoals het doorsturen van een request of het afbreken van een request.

Binnen IIS kun je zowel inkomende herschrijf regels aanmaken als uitgaande herschrijfregels. De naam zegt het al, inkomende herschrijf regels zijn van toepassing op inkomende verzoeken en uitgaande herschrijf regels op uitgaande verzoeken. Zo kun je een inkomend verzoek gebruiken om een http verzoek door te sturen naar https. Een uitgaande herschrijf regel kun je gebruiken om headers toe te voegen.

Er kunnen 0 of meerdere herschrijf regels van toepassing zijn binnen bijvoorbeeld een IIS website. De volgorde voor het verwerken van de regels is de volgorde zoals deze zichtbaar is binnen IIS. De eerste regel die bovenaan staat zal als eerste opgepakt worden, daarna de tweede, etc:

  1. Als de URL niet overeenkomt met het patroon van de eerste regel dan gaat IIS door naar de tweede regel
  2. Als de URL wel overeenkomt met het patroon van de eerste regel maar deze regel bevat geen condities, dan wordt de actie van de eerste regel toegepast en gaat IIS door naar de tweede regel waar IIS de URL gebruikt die voortkomt uit de acties van de eerste regel
  3. Als de URL wel overeenkomt met het patroon van de eerste regel en ook met de condities van de eerste regel, dan wordt de actie van de eerste regel toegepast en gaat IIS door naar de tweede regel waar IIS de URL gebruikt die voortkomt uit de acties van de eerste regel

Als een herschrijf regel de actie ‘Stop processing’ heeft, dan zal IIS na deze regel stoppen met het verder doorlopen van de andere herschrijf regels.

Zie het volgende voorbeeld:

iis rewrite rules introductie_volgorde regels.jpg

In bovenstaande voorbeeld zal regel nummer 3 nooit uitgevoerd worden, aangezien bij regel 2 het verdere verwerken stopt.

In mijn volgende blog zal het volgende onderwerp worden uitgelicht: Server variabelen.

Meer lezen over herschrijfregels binnen IIS:

  1. https://docs.microsoft.com/en-us/iis/extensions/url-rewrite-module/creating-rewrite-rules-for-the-url-rewrite-module
  2. https://www.iis.net/downloads/microsoft/url-rewrite

 


Andere blogartikelen

Integraties met API's van verschillende partijen
Geschreven door
op donderdag 30 juni 2022
Bij Sigma Solutions maken wij integraties met verschillende partijen, die ervoor zorgen dat jouw bedrijfsproces geautomatiseerd en gedigitaliseerd kan worden. We zijn constant op zoek naar passende oplossingen voor onze klanten.
Wat is B2B Online Advertising?
Geschreven door
op donderdag 30 juni 2022
B2B Online Advertising is een marketingstrategie die bedoeld is om een zakelijke boodschap over te brengen aan andere bedrijven door middel van advertenties.
Als traditioneel bedrijf succesvol blijven in een tijdperk van digitalisering
Geschreven door
op donderdag 30 juni 2022
Wil je als traditioneel bedrijf succesvol blijven in een tijdperk van 'digital natives'? Lees dan deze blogpost!
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º