Definitielijsten header image

Definitielijsten

zondag 29 december 2019 ·Leestijd: 2 minuten
contacteer auteur:

In het vorige blogitem ging het over het semantisch correct gebruikmaken van opsommingen, via <ul>, <ol> en <li>. Deze opsommingen zijn relatief eenvoudige datastructuren, waarin weliswaar sprake kan zijn van gelaagdheid via lijstjes in lijstjes, maar er zijn geen onderliggende relaties te definiëren. Om data met relaties weer te geven, zijn er enkele elementen beschikbaar in HTML, waaronder DL (en DD en DT) en tables.

Definition list

Met <dl> geef je een definition list aan. Dit is een lijst net als een unordered of ordered list, maar in plaats van een verzameling van een of meer listitems, geef je een verzameling paren van <dt> en <dd> op.DT voor definition term en DD staat voor definition description. De eerste geeft als het ware het type aan, en de tweede de waarde. Vergelijkbaar met key-value-pairs. Bijvoorbeeld:

<dl>
<dt>Kleur</dt>
<dd>Rood</dd>
<dt>Gereedschap</dt>
<dd>Hamer</dd>
</dl>


Geeft:

Kleur
Rood
Gereedschap
Hamer

In bovenstaande voorbeeld wordt aangegeven dat de kleur rood is en het gereedschap een hamer. Je kan meerdere DD's bij één of meerdere DT's plaatsen en meerdere DT's bij een of meerdere DD's:

<dl>
  <dt>Alias</dt>
  <dt>Naam</dt>
  <dd>Dominique</dd>
  <dt>Favoriete TV-series</dt> 
  <dd>X-Files</dd>
  <dd>Stargate SG-1</dd>
  <dd>Star Trek : TOS</dd>
</dl>

Geeft:

Alias
Naam
Dominique
Favoriete TV-series
X-Files
Stargate SG-1
Star Trek : TOS

Met DL, DT en DD creëer je dus bepaalde definities, een semantische relatie tussen een termen en een waardes. In bovenstaande voorbeelden zijn dat simpele definities, maar je kan het ook gebruiken om metadata van een bepaald object weer te geven of een stappenplan.

DFN

Een gerelateerd HTML-element is DFN. Hiermee definieer je op een andere manier een bepaalde term. De tag DFN staat om de term en de definitie is het bovenliggende blok (dat mag P, DT/DD of SECTION zijn), zie:

The HTML Definition element (<dfn>) is used to indicate the term being defined within the context of a definition phrase or sentence. The <p> element, the <dt>/<dd> pairing, or the <section> element which is the nearest ancestor of the <dfn> is considered to be the definition of the term.


Andere blogartikelen

B2B E-commerce… Wakker worden!
Geschreven door
op dinsdag 28 juni 2022
Veel B2B-bedrijven in blijven hangen in; nauwelijks vindbare, verouderde B2B e-commerce websites met minimale conversiemogelijkheden en een betreurenswaardige gebruikerservaring. Zonde!
B2B Leadgeneratie: Alles wat je altijd al wilde weten!
Geschreven door
op maandag 27 juni 2022
B2B online leadgeneratie is het proces van het identificeren van de ideale klanten voor uw product of dienst, en hen vervolgens overhalen tot aankoop. Het is een essentiële activiteit voor B2B sales- en marketingteams.
Wat maakt een B2B webshop succesvol?
Geschreven door
op zondag 26 juni 2022
De opmars van de B2B webshop neemt toe. Regelmatig krijgen wij de vraag of er een groot verschil is tussen een consumentgerichte webshop en een puur B2B gedreven webshop. In deze blog leggen wij u uit hoe een B2B webshop succesvol kan zijn en worden.
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º