Wat is Google Pagespeed Insights (PSI) en waarom zou ik dat moeten gebruiken
Leestijd:
Je hebt het vast al eens voorbij zien komen: Google Pagespeed. in deze blog leggen we uit wat je kunt doen met Google Pagespeed insights en waarom je deze (of andere) tools moet gebruiken
Wat is Google Pagespeed Insights (PSI)
Google Pagespeed Insights is een tool van Google waarmee de snelheid van een pagina berekend kan worden. De beoordeling wordt berekend op basis van verschillende onderdelen en wordt uitgevoerd voor zowel de smartphone als de desktop.
Een pagina testen kan op de website van Google Pagespeed insights: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl
De resultaten kunnen gebruikt worden om de pagina’s sneller te maken. Zo krijg je tips over bijvoorbeeld het gebruik van moderne afbeeldingsformaten en of bepaalde bronnen de weergave blokkeren bij het inladen.
Waarom Google Pagespeed Insights adviezen opvolgen
Het antwoord hierop is simpel: Google bestraft websites die langzaam laden. Door alle adviezen op te volgen vanuit Google Pagespeed Insights krijgt de bezoeker van de website een betere gebruikerservaring. Google gebruikt deze adviezen dus als score in zijn zoekalgoritme. Een lage score zal dan ook betekenen dat de pagina lager in de resultaten van Google komt te staan.
Maar je doet dit natuurlijk niet alleen voor de resultaten van Google. De gebruikerservaring zal ook verbeteren als je de adviezen van Google PSI uitvoert. Gebruikers ervaren langzame websites namelijk als zeer storend, en zullen ook eerder weggaan als een pagina niet snel is.
Blindstaren
Staar je niet blind op de scores die de Google PSI tool teruggeeft. De scores kunnen namelijk verschillen per dag, en het gaat vooral om het opvolgen van de adviezen om de gebruikerservaring te verbeteren voor eindgebruikers.
In een reactie laat John Mueller van Google weten dat de scores kunnen veranderen over een periode, maar ook per dag:
Blijf het onderhouden
Het internet staat niet stil, en de adviezen die de Google PSI tool teruggeeft dus ook niet. Google is constant verbetering aan het doorvoeren aan deze tool. Je kunt een goede score behalen, maar dat zijn geen garanties voor in de toekomst.
Vergeet hierbij ook niet andere tools welke je kunt gebruiken voor analyses op pagina snelheden. Zo kun je gebruikmaken van gtmatrix.com en pingdom.
Daarnaast update Google ook zijn browser, Chrome, regelmatig. Deze houdt steeds meer rekening met langzame pagina’s en gaat dit in toekomstige versies zelfs vermelden. De gebruiker krijgt dan eerst een melding te zien dat dit een langzame website is. Bij snelle pagina’s krijg je dat uiteraard ook te zien.