Callback functies binnen Javascript

Geschreven door: op zaterdag 29 december 2018

Leestijd: 3 minuten

Functies zijn zeer krachtige tools binnen Javascript. Het zijn zogenaamde first-class objecten, net zoals een string, int, en array. Hierdoor hebben functies meerdere mogelijkheden. Zo kunnen functies worden opgeslagen als variabelen, kunnen functies als parameters aan andere functies worden doorgegeven, etc. Een callback functie maakt gebruik van de laatste mogelijkheid.

Een callback functie is een functie die je meegeeft als parameter aan een andere functie die in die functie wordt uitgevoerd. Een voorbeeld:

Javascript callback blog.png

 In bovenstaand voorbeeld is doneShopping de callbackfunctie. Bij het aanroepen van goShopping geven we de callback functie mee, doneShopping. De functie doneShopping wordt uitgevoerd binnen goShopping. Let wel, hier is de callback functie verplicht. Wanneer je de functie goShopping aanroept zonder een callback functie op te geven, zal er een fout optreden. Om de callback functie optioneel te maken, doe je het volgende:

Javascript callback functions optioneel.png

Hiermee bouw je ook gelijk een check in of de callback wel een functie is en niet bijvoorbeeld een string of een array.

Bovenstaande functies maken gebruik van ‘named functions’, functies met een naam die je opnieuw kan aanroepen. Je kunt voor een callback functie ook gebruik maken van aan anonieme functie:

Javascript callback functions.png

Deze functie heeft geen naam en kun je dus ook niet opnieuw aanroepen.

Het is ook mogelijk om meerdere callback functies aan te roepen. Hieronder voorbeeld met een jQuery Ajax call:

Javascript callback function.png

Bovenstaand voorbeeld is een synchrone functie, dat wil zeggen dat de code opeenvolgend wordt uitgevoerd. Bij sommige functies weet je niet hoe lang het duurt voordat de functie klaar is, een asynchrone functie.

Asynchrone callback

Een voorbeeld van een asynchrone functionaliteit is bijvoorbeeld aan een Ajax call of een websocket connectie om data op te halen vanaf de server. Je kunt hier gebruik maken van een asynchrone callback, zie het voorbeeld hieronder.

 

Javascript callback functions async.png

Hier geef je aan het request een extra parameter mee, de callback functie. Deze functie wordt niet direct uitgevoerd met de andere code, maar wordt opgeslagen en pas later uitgevoerd. De callback functie wordt in een wachtrij gezet, genaamd de ‘event loop’ en wordt pas uitgevoerd als er een result terug is van het request.

Callback Hell

Zoals ook al eerder besproken, kun je meerdere callbacks aanroepen binnen een functie. Stel, je wilt het resultaat van een request gebruiken om een ander request te doen.

Javascript callback callback hel.png

Zoals je ziet wordt de code een stuk minder leesbaar als je op deze manier gebruik maakt van callback functies. Dit wordt dan ook wel ‘callback hell’ genoemd. Wat je kunt doen om dit tegen te gaan en de code leesbaar te houden is goed op de naamgeving letten. Probeer een zo duidelijk mogelijke naam te geven aan de functies en variabelen. Ook kun je code van elkaar scheiden, dus een javascript file aanmaken met daarin je callback functies.


Andere blogartikelen

 • Overeenkomsten tussen Growth Hacking en UX design

  Geschreven door: op zondag 13 september 2020

  Laten we beginnen met wat Growth hacking is, Growth hacking zijn experimenten voor oplossingen die groeiproblemen moeten oplossen. Dit is een nieuwe marketing aanpak die met name wordt gedreven door d ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B SEO en Geoptimaliseerde Afbeeldingen

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  In een tijd waarin 27% van het koopproces van B2B kopers met eigen online research wordt doorgebracht is het essentieel om een goed vindbare website te hebben. Afbeeldingen kunnen, indien geoptimalise ...

  Bekijk het artikel »
 • Prospects zoeken B2B

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Het zoeken van B2B prospects is een uitdaging voor elk bedrijf. Met name kwalitatieve B2B prospects.Door vooraf onderzoek te doen naar bedrijven die voldoen aan je criteria en je marketing hierop aan ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
AOC is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten