Behouden optimale performance succesvol online kanaal header image

Behouden optimale performance succesvol online kanaal

donderdag 30 november 2017 ·Leestijd: 3 minuten
contacteer auteur:

Als je een B2B Webshop hebt of een website met een catalogus, wil je hiermee groei realiseren voor je bedrijf. Deze groeit gaat in het geval van een online kanaal vaak samen met een groter aanbod van content en producten op de website. Dit is goed. Daarnaast zijn er externe omstandigheden, zoals een markt die steeds meer afbeeldingen van een hogere kwaliteit verwacht.

Een groter aanbod op de website, houdt echter vrijwel altijd in dat de data op de server toeneemt: er worden meer pagina’s geplaatst, meer URI’s, meer afbeeldingen en over het algemeen meer koppelingen. Bij een bezoek zal een webserver door meer rijen in een database moeten zoeken om de juiste gegevens te vinden, er zal meer ruimte nodig zijn voor de afbeeldingen en andere bestanden en bij een toename van bezoek zal de server meer rekenkracht nodig hebben.

Bovenstaande oplossingen zijn van het type schaalvergroting. Dit is een oplossing die goed werkt, maar impliceert vaak extra investeringen, waarbij snel weer nieuwe grenzen gevonden zullen worden.

Let wel, dit betekent dat je online kanaal succesvol is!

Oplossingen in technische richting

Er zijn echter technische oplossingen waarmee de performance verbeterd kan worden die meer een lange-termijn-oplossing zijn dan eenvoudige schaalvergroting. Dit is uiteraard iets waar wij ons veel mee bezighouden.

Een prominente bottleneck is de database. Sigma Solutions verbetert deze continu door veelgebruikte opdrachten (queries) te analyseren en te optimaliseren: we zorgen ervoor dat alleen relevante data wordt opgehaald en versnellen het opzoeken door indexes aan te leggen. Naast een bottleneck is de database ook een middel om snel veel bewerkingen uit te voeren. Wij zorgen er dan ook voor dat waar nodig intensieve bewerkingen niet via de application server verlopen, maar op de database worden uitgevoerd.

Caching en CDN

Een andere manier om de performance goed te houden, is door middel van caching: je zorgt ervoor dat de applicatie- of databaseserver bepaalde opgehaalde gegevens onthoudt. Bij een nieuw bezoek hoeven geen onnodige opdrachten uitgevoerd te worden en wordt onthouden dat gebruikt (bijvoorbeeld de locatie van een pagina). Wanneer we dit toepassen, zorgen we ervoor dat de cache wordt geleegd als de originele gegevens veranderen.

Naast caching op het niveau van de server, is er ook een andere manier van cachen: gegevens presenteren vanaf een Content Delivery Network (CDN). Als een pagina een afbeelding toont, dan wordt deze afbeelding opgehaald via het CDN. Het CDN kijkt of deze afbeelding al is opgeslagen in het CDN en als dat het geval is, wordt deze getoond. Is deze nog niet opgeslagen, dan haalt het CDN de afbeelding op van de server, slaat deze op voor toekomstig gebruik en toont deze afbeelding in de browser. Het CDN slaat dus de bestanden op en bij volgende aanvragen wordt deze versie gebruikt en hoeft er geen actie plaats te vinden op de applicatieserver of in de database. Een ander voordeel van een CDN is dat de data op meerdere servers wereldwijd kan worden geplaatst, zodat de website sneller getoond kan worden op andere plekken in de wereld. Je kan zelfs hele pagina’s via een CDN tonen.

Ook bij een CDN geldt dat als originele data verandert (een afbeelding wordt bijvoorbeeld gewijzigd), de cache geleegd moet worden. In het geval van een CDN is dat bijvoorbeeld door een unieke timestamp toe te voegen aan de URL van een afbeelding.

Certificaten behalen

Daarnaast zijn er altijd andere en algemene optimalisaties die vaak verband houden met een gedegen kennis van en ervaring met de hulpmiddelen die gebruikt worden. Dat is de reden dat we bij Sigma Solutions het behalen van certificaten stimuleren. Mijn eigen ervaringen hiermee zijn uitermate positief: het is niet alleen een validatie van je eigen kennis, je leert er daadwerkelijk wat van. De kennis die ik heb opgedaan, heb ik dan ook toegepast op verschillende gebieden om ervoor te zorgen dat de performance van websites goed is en blijft.

Heeft u interesse in de realisatie van een nieuwe B2B Webshop? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.


Andere blogartikelen

B2B E-commerce… Wakker worden!
Geschreven door
op dinsdag 28 juni 2022
Veel B2B-bedrijven in blijven hangen in; nauwelijks vindbare, verouderde B2B e-commerce websites met minimale conversiemogelijkheden en een betreurenswaardige gebruikerservaring. Zonde!
B2B Leadgeneratie: Alles wat je altijd al wilde weten!
Geschreven door
op maandag 27 juni 2022
B2B online leadgeneratie is het proces van het identificeren van de ideale klanten voor uw product of dienst, en hen vervolgens overhalen tot aankoop. Het is een essentiële activiteit voor B2B sales- en marketingteams.
Wat maakt een B2B webshop succesvol?
Geschreven door
op zondag 26 juni 2022
De opmars van de B2B webshop neemt toe. Regelmatig krijgen wij de vraag of er een groot verschil is tussen een consumentgerichte webshop en een puur B2B gedreven webshop. In deze blog leggen wij u uit hoe een B2B webshop succesvol kan zijn en worden.
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º