Design Social Media posts en meer met Adobe Spark

Adobe ontwikkelt continu nieuwe software en diensten. Adobe Spark is een van hun nieuwste toevoegingen. Met Adobe Spark maak je gemakkelijk aantrekkelijke social media posts. In dit blog geef ik je tips om met Adobe Spark te starten. Voordat je kunt beginnen zul je bij Adobe een account moeten maken. Misschien ben je bekend met het feit dat Adobe software berucht staat om de kosten, maar vrees niet - Adobe Spark is gratis! Je kunt hier starten: spark.adobe.com

Een merk opzetten

Zodra je een account hebt gemaakt, krijg je een introductie van de software. Ik raad je sterk aan deze intro te volgen. Vervolgens kun je aan de slag. Het eerste dat je moet doen voordat je posts kunt gaan maken is een merk opzetten. Dit doe je door op het tabje 'brands' te klikken en hier je merk toe te voegen. Je begint door een logo, kleur en lettertype toe te voegen. Let op: het logo dat je hier toevoegt moet een transparante achtergrond hebben om goed te werken.

Zodra je deze drie basiselementen hebt toegevoegd, kun je het merk verder uitwerken. Ik raad aan dit in zo veel mogelijk detail uit te werken. Zo kan een logo dat compleet wit is ook handig zijn voor je campagnes. Er is een logo toegevoegd in het overzicht dat uit de naam van het merk bestaat, deze zul je daarmee moeten vervangen. Ook kun je meer kleuren toevoegen. Deze kleuren kun je uit je logo halen, of - als je dat hebt - uit jouw huisstijl. Als je wat naar beneden scrollt, kun je ook de templates voor pagina's en video's stijlen. Vul deze templates van tevoren in, zodat je goede templates hebt waarmee je campagnes kunt gaan maken. 

Je eerste post maken

Goed, je hebt je merk opgezet. Nu is het tijd om een post te ontwerpen! In Adobe Spark heten de verschillende posts 'Projecten'. Klik op de blauwe cirkel met het plus-icoon om te starten. Je kunt hier alle standaardformaten vinden van de verschillende projecten. Kies wat voor jou van toepassing is. Daarna kun je de post gaan vullen.

Heb je al designervaring en weet je al wat je wilt gaan designen? Dan kan je de post zelf ontwerpen. Ben je op zoek naar inspiratie, dan zijn de standaard Spark templates een mooi beginpunt. Hier heeft een designer al het creatieve werk voor je gedaan. Zorg er in ieder geval voor dat het aansluit bij de waarden van je merk en dat het bericht communiceert dat je wilt communiceren.

Je hebt tijdens het ontwerpen veel tools beschikbaar om je project te vullen. Zo geeft het programma suggesties hoe je tekst creatiever kan vormgeven, en kun je makkelijk layouts bepalen met de layout-tool. 

Wil je een post maken voor verschillende platforms? Dan kun je in het projectoverzicht een kopie maken van je project en op het tabje 'resize' klikken. Zo kun je het formaat van je post aanpassen.

Video's

In Adobe Spark kun je ook video's maken. Hiervoor hoef je geen kennis te hebben over videobewerking. Je kunt de video vullen met foto's, tekst en videomateriaal. Adobe Spark voegt zelf overgangen en animaties toe, wat er voor zorgt dat de video er altijd spectaculair uitziet. Ook kun je gebruik maken van de muziekbibliotheek om achtergrondmuziek toe te voegen. Je kunt zelfs een voice over inspreken!

Bij videoslots voor social media is het belangrijk om het kort maar krachtig te houden. Als de video linkt naar een campagnepagina, dan kun je op de campagnepagina uitgebreide informatie en een call to action toevoegen. 

Webpagina's

Je kunt met Adobe Spark ook webpagina's ontwikkelen. Dat is handig om snel een online aanwezigheid op te zetten. Je hoeft hier ook niets voor te programmeren, deze tool werkt bijzonder goed! Je zet gemakkelijk een mooie layout op, en de typografie wordt automatisch mooi vormgegeven. Hierbij is het dus belangrijk dat je je merk volledig hebt opgezet. 

Als je klaar bent met het inrichten van de webpagina, kun je een link creëren. Deze kun je vervolgens delen als webpagina, of in een campagne naar linken. Ook kun je hier een tracking ID van Google Analytics aan toevoegen. Zo kan je bijhouden hoe veel bezoekers er op je webpagina komen en hoe de webpagina wordt gebruikt.

Nog meer functionaliteiten

Dit is enkel een voorproefje wat je allemaal met Adobe Spark kunt doen. Er zijn veel meer functionaliteiten in de software aanwezig. Denk aan bibliotheken, animatie en collage's. In toekomstige blogs vertellen we daar meer over!

Wil jij digitaal groeien?

Heb jij hulp nodig om je online marketing activiteiten op te zetten? Wil jij digitaal groeien? Dan helpen de experts van Sigma Solutions jou graag! Bekijk hier alle diensten die wij leveren, of neem direct contact met ons op.


Andere blogartikelen

 • Hoe kan je meer leads genereren EN online verkopen?

  Geschreven door: op woensdag 8 september 2021

  Een website die leads genereert en online verkopen faciliteert? Met behulp van een website met geïntegreerde webshop kunt u direct meer business realiseren. Directe verkopen van standaard producten zo ...

  Bekijk het artikel »
 • Even voorstellen: Nick van Leijden

  Geschreven door: op donderdag 22 juli 2021

  Hoi, volgens mij kennen wij elkaar nog niet! Ik ben Nick van Leijden, een 24 jaar oude User Experience designer en sinds kort werkzaam bij Sigma Solutions als UX developer. Als UX developer is het mij ...

  Bekijk het artikel »
 • Even voorstellen: Renzo Korver

  Geschreven door: op dinsdag 20 juli 2021

  Mijn naam is Renzo Korver, ik ben 24 jaar en ik kom uit Oudkarspel. Eind januari 2021 ben ik bij Sigma Solutions gestart met mijn afstudeerstage voor de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Am ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book »

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book ›