Toegankelijkheid verbeteren met de adviezen van Lighthouse

Geschreven door: op vrijdag 7 mei 2021

Leestijd: 2 minuten

In mijn vorige blog was te lezen dat de toegankelijkheidsscore van de homepage van sigmasolutions.nl

Afbeeldingen

In een aantal afbeeldingen onderbraken er alt attributen, alt attributen zijn belangrijk voor wanneer een afbeelding niet inlaadt dan wordt de alt tekst laten zien zodat de gebruiker nog een idee heeft wat de afbeelding moet weergeven en daarmee de content te begrijpen.

Iframe

Ook onderbrak er een title attribuut in het iframe waar het formulier in zit. De titel moet beschrijvend zijn wat de iframe qua content bevat, voor gebruikers met assistive technology zoals bijvoorbeeld een screen reader is dit vooral van meerwaarde.

Zoomen voor touchscreens

In touchscreen apparaten kon je niet inzoomen op de website van sigmasolutions.nl, dit hebben we aangepast zodat elke gebruiker de website kan gebruiken zoals hij wil. Je wilt dit niet uitschakelen omdat je de intentie van de gebruiker niet weet, je wilt niet voor de gebruiker beslissen hoe hij zijn apparaat moet gebruiken. Want de gebruiker is gewend te kunnen pinchen op een touchscreen.

Contrast

Eén van de belangrijke factoren van toegankelijkheid is waarneembaarheid. Nu kun je dat bij kleuren heel goed meten in Google Chrome, er bestaat namelijk een contrast ratio van kleuren die je in de styles tab van je development tool kunt inzien. Tekst die een laag contrast hebben is moeilijk leesbaar voor een gebruiker, helemaal wanneer een gebruiker kleurenblindheid heeft.

 contrast-ratio.png

In de screenshot hierboven is te zien dat de links in de footer een contrast ratio met de achtergrond hadden van 2.13, Google adviseert een contrast ratio van minstens 4.5 met de contrast kleur.

Eindscore

Door bovenstaande en daarmee vrij simpele aanpassingen is al een groot verschil te zien in de toegankelijkheidsscore. In mijn vorige blog stond deze score op 65. Hieronder is te zien dat de score nu in de 90 zit, wat Google markeert als goed met de groene kleur. Van 50 tot 89 betekent voor Google dat er verbetering nodig is en daaronder staat voor Google gemarkeerd als slecht. En dat kan slecht zijn voor je ranking. Daarom streven wij bij Sigma Solutions voor een minimale score van 90.

lighthouse.png

 


Andere blogartikelen

 • Best practices Google Ligthouse

  Geschreven door: op zondag 13 juni 2021

  Naast Performance, Accessibility en SEO kun je in Google Lighthouse ook je website testen op Best Practices.Best Practices is een lijst met audits die veelvoorkomende fouten in web development testen ...

  Bekijk het artikel »
 • Tijd als data in je oplossing

  Geschreven door: op zondag 13 juni 2021

  Sommige oplossingen op het web vereisen dat de bezoeker of de klant een datum invult. Het kan ook voorkomen dat het gaat om een tijd of om een tijdsbereik. Denk bijvoorbeeld aan een gewenste levertijd ...

  Bekijk het artikel »
 • De Belangrijkste B2B Online Marketing Trends van 2021

  Geschreven door: op donderdag 6 mei 2021

  Afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van COVID-19. De pandemie heeft een grote impact gehad op het bedrijfsleven. Doordat de hele wereld in razendsnel tempo volledig op zijn kop is gezet heeft di ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book »

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book ›