Design patronen in C#: Abstract factory

Geschreven door: op vrijdag 12 maart 2021

Leestijd: 3 minuten

In mijn vorige blog heb ik kort besproken wat design patronen in c# zijn en waarvoor ze gebruikt worden. In deze blog bespreken we een design patroon uit de eerste categorie, het creatie ontwerppatroon. Creatie ontwerppatronen bieden oplossingen om één enkele of een groep van objecten te instantiëren. Deze patronen bieden een manier om het maken/initialiseren van een object losstaat van het implementatie systeem. Dit biedt veel flexibiliteit en herbruikbaarheid. Het design patroon dat we in deze blog gaan bespreken, heet ‘abstract factory’.

Een ‘abstract factory’ is een creatie patroon waarmee je groepen van gerelateerde objecten kunt maken zonder concreet de klas op te geven. Dit patroon wordt ingezet bij een volgend probleem:

Stel, je maakt een applicatie voor een autohandelaar welke verschillende typen auto’s aanbiedt: personenauto, vrachtauto en bussen. Binnen deze categorieën bestaan ook weer varianten: je kunt bijvoorbeeld een elektrische variant krijgen van de auto, vrachtauto en bus of een extra snelle sport uitvoering. In de toekomst wil de autohandelaar nog meer varianten gaan verkopen, dus de code moet makkelijk aanpasbaar zijn. Het moet niet zo zijn dat als er een variant bijkomt, dit betekent dat de hele applicatie herschreven moet worden.

Hier is een ‘abstract factory’ een goeie oplossing. Je maakt per hoofd categorie een interface aan met daarin de gedeelde eigenschappen die elke variant heeft, bijvoorbeeld;

 1. HasWheels()
 2. HasEngine()      

Elke afleidende variant moet deze eigenschappen overnemen, maar kan hier extra eigenschappen toevoegen, zoals extra zitplaatsen als het gaat om een familie auto bijvoorbeeld.

De volgende stap is het bouwen van de ‘factory’, welke de gevraagde klas initialiseren en teruggeeft. Deze fabriek geeft een klasse terug van elke categorie, dus een auto, een vrachtauto en een bus.

Voor elke variant die weer binnen deze categorieën valt, maak je een aparte fabriek aan. Dus je hebt een fabriek voor de elektrische variant, welke van alle categorieën een elektrische klasse teruggeeft.

Voorbeeld in codes

We hebben allereerst de interface voor het hoofdelement, de auto. Deze heeft twee functies, HasWheels en HasEngine:

blog hoofdelement interface 1.jpg

Daarnaast hebben we de respectievelijke modellen voor zowel de familie auto:

abstract factory familycar 3.jpg

als de sport auto:

abstract factory sportscar 2.jpg

Hiernaast hebben we de eigenlijke factory die de gevaagde class initialiseren en teruggeeft op basis van de parameters:

abstract factory car factory 4.jpg

Als we nu een nieuwe sport auto class willen hebben dan roepen we deze op de volgende manier aan:
 

abstract factory call to factory 5.jpg

Je ziet dat je niet meer expliciet opgeeft welke klasse je aanmaakt maar dat de factory dat beoordeelt op basis van de parameter die je meegeeft. Als je geen gebruik maakt van een factory zou je op de volgende manier een nieuwe klasse initialiseren:


abstract factory new sportcar call 6.jpg

Mochten er nu varianten worden toegevoegd, dan hoeft niet de klasse Car aangepast te worden met de nieuwe variant, maar kun je simpel een nieuw model maken die afstamt van ICar en de factory uitbreiden met de benodigde code.

Een nadeel van dit patroon is dat het enige complexiteit met zicht mee brengt. Er moeten namelijk als je gebruik maakt van dit patroon een hoop interfaces en factories aangemaakt worden.

Voor meer informatie kun je onderstaande links gebruiken:

 1. https://refactoring.guru/design-patterns/abstract-factory/csharp/example
 2. https://www.dofactory.com/net/abstract-factory-design-pattern

Andere blogartikelen

 • Hoe kan je meer leads genereren EN online verkopen?

  Geschreven door: op woensdag 8 september 2021

  Een website die leads genereert en online verkopen faciliteert? Met behulp van een website met geïntegreerde webshop kunt u direct meer business realiseren. Directe verkopen van standaard producten zo ...

  Bekijk het artikel »
 • Even voorstellen: Nick van Leijden

  Geschreven door: op donderdag 22 juli 2021

  Hoi, volgens mij kennen wij elkaar nog niet! Ik ben Nick van Leijden, een 24 jaar oude User Experience designer en sinds kort werkzaam bij Sigma Solutions als UX developer. Als UX developer is het mij ...

  Bekijk het artikel »
 • Even voorstellen: Renzo Korver

  Geschreven door: op dinsdag 20 juli 2021

  Mijn naam is Renzo Korver, ik ben 24 jaar en ik kom uit Oudkarspel. Eind januari 2021 ben ik bij Sigma Solutions gestart met mijn afstudeerstage voor de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Am ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book »

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book ›