Microsoft gaat concurrentie aan met Hotjar

Geschreven door: op zondag 13 december 2020

Leestijd: 3 minuten

Met de komst van Microsoft Clarity lijkt Microsoft een geduchte concurrent van de tooling van Hotjar te worden. Microsoft Clarity is namelijk een nieuwe analysetool waarmee je het gebruikersgedrag van je websitebezoekers kunt inzien.

De installatie van Microsoft Clarity is heel eenvoudig en de rapporten in Microsoft Clarity zijn simpel zonder dat je dit specifiek moet inrichten. Je kan dus heel snel aan de gang zonder dat je ervaring moet hebben met dergelijke tools. Een bijkomend voordeel is dat de installatie van Clarity op jouw website nauwelijks impact op de snelheid van de website heeft.

Verschillen tussen Microsoft Clarity en Hotjar

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen Microsoft Clarity en Hotjar. Hieronder de belangrijkste die wij zijn tegengekomen.

 1. Microsoft Clarity heeft nog geen mogelijkheid tot feedback functies, waarbij je in Hotjar wel actief feedback kan vragen aan je websitebezoekers.
 2. Microsoft Clarity heeft nog geen scroll heatmaps waarmee je kunt zien hoever je gebruikers op een bepaalde pagina scrollen. Deze functionaliteit is wel aangekondigd en zal dus wel snel gaan komen.
 3. Microsoft Clarity heeft geen functionaliteiten tot het invullen van Forms of Funnels die je kunt tracken, iets wat in Hotjar wel mogelijk is. Hotjar heeft echter aangekondigd te stoppen met deze functionaliteiten. 
 4. Microsoft Clarity gebruikt minder scripts dan Hotjar en is daarom beter in Google Pagespeed. 
 5. Microsoft Clarity is in vergelijking met Hotjar volledig gratis. Hotjar is wel gratis te gebruiken, maar biedt ook premium opties tegen betaling.

Functionaliteiten in Microsoft Clarity

Je kunt de rapportages van Microsoft Clarity in 3 categorieën zien. Namelijk het dashboard, recordings en heatmaps. Alle 3 zijn ze in te zien voor de specifieke data die je kunt filteren, zoals een pagina, een tijdsperiode, apparaten en land van de gebruiker. Wat vooral interessant is zijn de filters die frustratie aangeven: rage clicks of buitensporig scrollen geven aan dat een bezoeker geïrriteerd is.

Dashboard

In het dashboard kun je algemene gegevens van jouw website vinden, zoals het aantal bezoekers, paginabezoeken en informatie over de bezoeker. Hierbij kun je de eerder genoemde filters toepassen, zie bijvoorbeeld in onderstaande screenshot:

filters.png

Recordings

Bij de recordings kun je specifieke videorecordings bekijken van bezoekers die op je website zijn geweest, en hoe zij gehandeld hebben op jouw site. Kijk bijvoorbeeld naar gebruikers die langer dan 2 minuten op de site aanwezig waren. Clarity gebruikt hier AI om vergelijkbare sessies te groeperen. In de officiële video van Clarity kun je dit in actie zien:

Heatmaps

In de heatmaps kun je inzien waar gebruikers op hebben geklikt op elke pagina in jouw website. Hier kun je ook zien hoe ver gebruikers doorscrollen op een bepaalde pagina. Dit is allemaal in te zien in een bepaald aantal kliks en percentages van de gebruiker. 

Heatmaps kun je gebruiken om te onderzoeken of bezoekers de juiste informatie op een pagina kunnen vinden. Zo is het interessant om in te zien of je gebruikers de Call-To-Action button op een downloadpagina kunnen vinden. Zo niet, kan die informatie gebruikt worden om pagina's te optimaliseren.

Sigma Solutions en webdesign

Bij Sigma Solutions zijn we onder de indruk van wat Microsoft tot nu toe laat zien. We houden de ontwikkelingen in de gaten, en zien Clarity als een serieuze concurrent voor Hotjar. De optimalisaties die wij doorvoeren op websites zijn namelijk altijd gebaseerd op data, en tools als Clarity vormen daarbij een handig hulpmiddel. Meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op of lees hier meer!


Andere blogartikelen

 • Hoe kan je meer leads genereren EN online verkopen?

  Geschreven door: op woensdag 8 september 2021

  Een website die leads genereert en online verkopen faciliteert? Met behulp van een website met geïntegreerde webshop kunt u direct meer business realiseren. Directe verkopen van standaard producten zo ...

  Bekijk het artikel »
 • Even voorstellen: Nick van Leijden

  Geschreven door: op donderdag 22 juli 2021

  Hoi, volgens mij kennen wij elkaar nog niet! Ik ben Nick van Leijden, een 24 jaar oude User Experience designer en sinds kort werkzaam bij Sigma Solutions als UX developer. Als UX developer is het mij ...

  Bekijk het artikel »
 • Even voorstellen: Renzo Korver

  Geschreven door: op dinsdag 20 juli 2021

  Mijn naam is Renzo Korver, ik ben 24 jaar en ik kom uit Oudkarspel. Eind januari 2021 ben ik bij Sigma Solutions gestart met mijn afstudeerstage voor de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Am ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book »

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book ›