Microsoft gaat concurrentie aan met Hotjar

Geschreven door: op zondag 13 december 2020

Leestijd: 3 minuten

Met de komst van Microsoft Clarity lijkt Microsoft een geduchte concurrent van de tooling van Hotjar te worden. Microsoft Clarity is namelijk een nieuwe analysetool waarmee je het gebruikersgedrag van je websitebezoekers kunt inzien.

De installatie van Microsoft Clarity is heel eenvoudig en de rapporten in Microsoft Clarity zijn simpel zonder dat je dit specifiek moet inrichten. Je kan dus heel snel aan de gang zonder dat je ervaring moet hebben met dergelijke tools. Een bijkomend voordeel is dat de installatie van Clarity op jouw website nauwelijks impact op de snelheid van de website heeft.

Verschillen tussen Microsoft Clarity en Hotjar

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen Microsoft Clarity en Hotjar. Hieronder de belangrijkste die wij zijn tegengekomen.

 1. Microsoft Clarity heeft nog geen mogelijkheid tot feedback functies, waarbij je in Hotjar wel actief feedback kan vragen aan je websitebezoekers.
 2. Microsoft Clarity heeft nog geen scroll heatmaps waarmee je kunt zien hoever je gebruikers op een bepaalde pagina scrollen. Deze functionaliteit is wel aangekondigd en zal dus wel snel gaan komen.
 3. Microsoft Clarity heeft geen functionaliteiten tot het invullen van Forms of Funnels die je kunt tracken, iets wat in Hotjar wel mogelijk is. Hotjar heeft echter aangekondigd te stoppen met deze functionaliteiten. 
 4. Microsoft Clarity gebruikt minder scripts dan Hotjar en is daarom beter in Google Pagespeed. 
 5. Microsoft Clarity is in vergelijking met Hotjar volledig gratis. Hotjar is wel gratis te gebruiken, maar biedt ook premium opties tegen betaling.

Functionaliteiten in Microsoft Clarity

Je kunt de rapportages van Microsoft Clarity in 3 categorieën zien. Namelijk het dashboard, recordings en heatmaps. Alle 3 zijn ze in te zien voor de specifieke data die je kunt filteren, zoals een pagina, een tijdsperiode, apparaten en land van de gebruiker. Wat vooral interessant is zijn de filters die frustratie aangeven: rage clicks of buitensporig scrollen geven aan dat een bezoeker geïrriteerd is.

Dashboard

In het dashboard kun je algemene gegevens van jouw website vinden, zoals het aantal bezoekers, paginabezoeken en informatie over de bezoeker. Hierbij kun je de eerder genoemde filters toepassen, zie bijvoorbeeld in onderstaande screenshot:

filters.png

Recordings

Bij de recordings kun je specifieke videorecordings bekijken van bezoekers die op je website zijn geweest, en hoe zij gehandeld hebben op jouw site. Kijk bijvoorbeeld naar gebruikers die langer dan 2 minuten op de site aanwezig waren. Clarity gebruikt hier AI om vergelijkbare sessies te groeperen. In de officiële video van Clarity kun je dit in actie zien:

Heatmaps

In de heatmaps kun je inzien waar gebruikers op hebben geklikt op elke pagina in jouw website. Hier kun je ook zien hoe ver gebruikers doorscrollen op een bepaalde pagina. Dit is allemaal in te zien in een bepaald aantal kliks en percentages van de gebruiker. 

Heatmaps kun je gebruiken om te onderzoeken of bezoekers de juiste informatie op een pagina kunnen vinden. Zo is het interessant om in te zien of je gebruikers de Call-To-Action button op een downloadpagina kunnen vinden. Zo niet, kan die informatie gebruikt worden om pagina's te optimaliseren.

Sigma Solutions en webdesign

Bij Sigma Solutions zijn we onder de indruk van wat Microsoft tot nu toe laat zien. We houden de ontwikkelingen in de gaten, en zien Clarity als een serieuze concurrent voor Hotjar. De optimalisaties die wij doorvoeren op websites zijn namelijk altijd gebaseerd op data, en tools als Clarity vormen daarbij een handig hulpmiddel. Meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op of lees hier meer!


Andere blogartikelen

 • Relationele data importeren in SQL vanuit Excel

  Geschreven door: op maandag 29 maart 2021

  In SQL Server kan je snel data importeren vanuit Excel-bestanden met behulp van OPENROWSET. Deze functie impoteert een werkblad in het Excel-bestand en plaatst de inhoud in een query, die je kan SEL ...

  Bekijk het artikel »
 • Google Page Experience

  Geschreven door: op vrijdag 26 maart 2021

  Wat is Google Page Experience?Voor de nieuwe update van Google die de algoritme gaat bepalen staat de Page Experience centraal, dit staat voor het centraal stellen van de gebruikerservaring.Zoals de ...

  Bekijk het artikel »
 • Verbeter je technische seo met behulp van SEMrush

  Geschreven door: op vrijdag 26 maart 2021

  Sigma Solutions gebruikt SEMrush om te monitoren wat de SEO staat van de website is van onze klanten. Dit systeem geeft meldingen wanneer er verbeteringen gevonden worden om beter te ranken in de zoek ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Bekijk al onze tevreden klanten ›
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book »

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book ›