Design voor meertaligheid

Geschreven door: op dinsdag 30 juni 2020

Leestijd: 2 minuten

Bij het ontwerpen van een User interface van een meertalige omgeving komen een aantal belangrijke zaken kijken waar rekening mee moet worden gehouden. In dit blog ga ik in op een aantal punten waar in het wireframen al rekening mee gehouden kan worden.

Language selector

Natuurlijk één van de belangrijkste zaken is dat een gebruiker gemakkelijk kan switchen tussen talen, zelfs in zoverre dat een gebruiker van taal kan verwisselen zonder de taal daadwerkelijk te kunnen lezen.

Hoe zorg je er dan voor dat dit te begrijpen is?

Zorg er ten eerste voor dat de language selector een gebruikelijke plek heeft in de interface. Wijk dus niet af van bekende ‘User Interface design patterns’. Het is een belangrijke interactie die een gebruiker misschien wel als eerste wilt doen bij het landen op de site, zoek dus een passende plek in de buurt van de hoofdnavigatie.

Probeer daarnaast vlaggen van landen te vermijden, dit vertegenwoordigt ten eerste geen taal. Je kunt niet een vlag kiezen als het bijvoorbeeld gaat om de Engelse taal, wanneer je dat doet lijkt het dus alsof je landen uitsluit.

Schrijf dus de taal voluit in de eigen spelling en script, zodat een gebruiker niet in een onbekende taal zijn of haar taal qua spelling en script moet kennen. Herkenbaarheid gaat ten goede van het gemak van gebruik.

Ruimten in elementen

Elke taal heeft weer een andere lengte in het geval van woorden en/of zinnen, hier moet je rekening mee houden bij het gebruik van elementen in een website. Denk aan buttons, formulieren, tabellen, dropdowns etc. dat hier genoeg ruimte is voor ook langere of kortere teksten.

Datums

Datumnotaties verschillen wel per land. Denk aan de verschillen zoals, year/month/date en date/month/year of zelfs month/date/year.

Ethische verschillen

Per cultuur, land en talen bestaan er ook verschillende opvattingen, denk bijvoorbeeld na over kleuren. Kleuren hebben verschillende betekenissen over de hele wereld. Als bijvoorbeeld ook het gebruik van afbeeldingen, sommige afbeeldingen zijn volledig geaccepteerd in bepaalde landen terwijl dezelfde afbeeldingen in andere landen beledigend kunnen aanvoelen bij gebruikers.


Andere blogartikelen

 • Hoe kan je meer leads genereren EN online verkopen?

  Geschreven door: op woensdag 8 september 2021

  Een website die leads genereert en online verkopen faciliteert? Met behulp van een website met geïntegreerde webshop kunt u direct meer business realiseren. Directe verkopen van standaard producten zo ...

  Bekijk het artikel »
 • Even voorstellen: Nick van Leijden

  Geschreven door: op donderdag 22 juli 2021

  Hoi, volgens mij kennen wij elkaar nog niet! Ik ben Nick van Leijden, een 24 jaar oude User Experience designer en sinds kort werkzaam bij Sigma Solutions als UX developer. Als UX developer is het mij ...

  Bekijk het artikel »
 • Even voorstellen: Renzo Korver

  Geschreven door: op dinsdag 20 juli 2021

  Mijn naam is Renzo Korver, ik ben 24 jaar en ik kom uit Oudkarspel. Eind januari 2021 ben ik bij Sigma Solutions gestart met mijn afstudeerstage voor de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Am ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book »

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book ›