Tekst manipulatie in SQL met Stuff()

Geschreven door: op maandag 30 december 2019

Leestijd: 1 minuut

In SQL heb je een aantal ingebouwde functies die erg handig kunnen zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan Count(), welke het totaal aantal rijen teruggeeft van een query resultaat. Maar er zijn ook een aantal om tekst mee te manipuleren. In deze blog wil ik een specifieke functie uitlichten, namelijk Stuff().

Stuff

Met deze functie kun je een zin toevoegen binnen een andere zin. Het verwijderd een aantal opgegeven letters uit een zin en zal dan de tweede zin toevoegen bij het aangegeven startpunt. De syntax van de functie ziet er als volgt uit:

Stuff sql voorbeeld

Hier is de eerste parameter de zin waarbinnen een zin toegevoegd gaat worden, daarna volgt de start positie van de toe te voegen zin en als laatste volgt het aantal letters dat verwijderd moet worden vanaf de positie.
Let wel, als de startpositie buiten de zin ligt, dus deze is groter dan het aantal letters in de zin, dan zal het resultaat van de query NULL zijn. Dit geldt ook als de startpositie een negatieve waarde is, bijvoorbeeld -1. Als laatste, als de lengte van de te verwijderen letters langer is dan de zin dan zal de gehele zin verwijderd worden behalve de eerste letter. Daarna zal de tweede zin ingevoegd worden.

Hieronder een voorbeeld:
SQL stuff voorbeeld tabel

Dit levert het volgeden resultaat op:

Sql Stuff For XML

Je ziet dat de tweede zin is toegevoegd op positie 7. Daarnaast zie je dat er een komma is verwijderd, want er anders kwam er na de ‘zin in de zin’ nogmaals een komma.

Deze functie kan handig zijn als je bijvoorbeeld meerdere kolommen wilt samenvoegen naar 1 kolom. Een voorbeeld:

Stel, we hebben een tijdelijke tabel @temp met daarin enkele waarden:

SQL stuff en for XML resultaat

Andere blogartikelen

 • Even voorstellen: Kevin Keijner

  Geschreven door: op vrijdag 12 februari 2021

  Sinds eind januari ben ik bij Sigma Solutions in dienst als Digital Consultant. Voor mij betekende dit niet alleen een nieuwe functie maar ook werken in een compleet nieuwe sector. Logischerwijs zorgt ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B Marketing & Sales trends in onzekere tijden

  Geschreven door: op donderdag 11 februari 2021

  Wij leveren in een onzekere tijd door COVID-19. Dit heeft impact op de B2B aankoopreis, vooral omdat persoonlijk contact een belangrijke rol speelt. Wat kunnen marketeers en verkopers dan doen in dez ...

  Bekijk het artikel »
 • Delegates in C#

  Geschreven door: op donderdag 11 februari 2021

  Soms willen we bij het oplossen van een probleem in code een bepaalde functie uitvoeren op basis van een voorwaarde of situatie. Je kan dan via if-then-else of een switch bepalen welke functie je uitv ...

  Bekijk het artikel »
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Bekijk al onze tevreden klanten ›
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book Â»

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º