Microinteractions worden gewaardeerd door de gebruiker

Geschreven door: op maandag 30 september 2019

Leestijd:

Wat zijn het?

Microinteractions zijn de momenten waar een gebruiker met het ontwerp interacteert en het ontwerp reageert op de gebruiker. Dit zie je vaak gepaard gaan met een mooie subtiele anmiatie. Deze microinteractions kunnen de gebruikerservaring naar een hoger niveau tillen.

Voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld van een social share component die wij gebruiken voor het delen van pagina’s op verschillende platformen. Per afbeelding is te zien wat er gebeurt met de share button wanneer de gebruiker hier interactie mee heeft.

1 De share button is visueel zo vormgegeven dat het wordt herkend als iets waar de gebruiker mee kan interacteren.

micro-interaction-1.jpg

2 De gebruiker zal vervolgens met zijn muis gaan interacteren met de button, waar vervolgens de button op reageert. Dit geeft de gebruiker een goed gevoel doordat de button niet statisch is en klikt vervolgens verder.

microinteraction-2.jpg

3 Na de klik wordt er een functie uitgevoerd, naast de functie die wordt uitgevoerd krijg je als feedback van de button terug dat er daadwerkelijk interactie is geweest. In dit geval is dat terug te zien in het getal dat in het witte vlak staat, namelijk dat de pagina 1 keer gedeeld is via een e-mail.

microinteraction-3.jpg

Theorie van microinteractions

De definitie van microinteractions is bedacht door de interaction designer Dan Saffer. En beschrijft de structuur als volgt;

Trigger De trigger is hetgeen wat de gebruiker een handeling doet laten verrichten. Je kunt zeggen dat dat in het voorbeeld afbeelding 1 en 2 zijn.

Rule Dit is wat er gebeurd nadat de button is aangeklikt, de functie wordt gestart.

Feedback Dit is hetgeen de gebruiker terugkrijgt als een soort verificatie dat de functie is uitgevoerd. Dit is te zien in de 3e afbeelding van de button.

Loops & modes Hoe is de feedback in andere cases en states van bijvoorbeeld een button. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de button ‘disabled’ is hoe reageert de button dan? Of wordt de feedback nogmaals herhaald en wordt er weer gebruikersinput verwacht.

Voordelen van Microinteractions voor uw gebruikers

 • Gebruikers vinden het leuk en houden van interactie met de computer
 • Denk aan de emotie van uw gebruiker, wanneer er iets gelukt is en dit wordt visueel geverifieerd kan dit als erg prettig worden ervaren
 • Gebruikers hebben een bepaalde verwachting van gedragspatronen in een product, ga hier ook in mee en probeer in de interacties niet het wiel opnieuw uit te vinden.

Andere blogartikelen

 • Het gebruik van een Photoslider

  Geschreven door: op maandag 7 oktober 2019

  Ze zijn er in alle soorten en maten en staan meestal bovenaan een websitepagina. Dan heb ik het natuurlijk over photosliders. Zo bent u vast bekend met de traditionele foto die langzaam vervaagd en wa ...

  Bekijk het artikel »
 • De Controversie van AMP (Accelerated Mobile Pages)

  Geschreven door: op maandag 30 september 2019

  Er heerst al controversie rondom AMP (Accelerated Mobile Pages) sinds Google dit onderwerp heeft ingevoerd! In deze blog duiken we verder in deze controversie en ontdekken we of deze controversie tere ...

  Bekijk het artikel »
 • CSS attribuut font-display

  Geschreven door: op maandag 30 september 2019

  De snelheid van je website is belangrijk. Niet alleen omdat Google je website hierdoor hoger rankt maar ook omdat het gebruiksvriendelijker is voor de bezoekers. Als een website traag laadt, ben je ee ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten