Dependency injection

Geschreven door: op dinsdag 26 juni 2018

Leestijd: 2 minuten

Vanuit een programmeer standpunt gezien is indeling van code een van de belangrijkste aspecten van het programmeren. Een rommelige werkomgeving maakt het lastig om te vinden wat je nodig hebt. Het opruimen hiervan mag dan wel wat extra tijd kosten maar uiteindelijk maakt het je werk makkelijker en sneller. Zo ook in code, als alles netjes is ingedeeld verkleint dit de kans op fouten en zijn de fouten die nog wel bestaan veel sneller en gemakkelijker op te lossen.

Tegenwoordig wordt programmeercode vaak ingedeeld in classes. Hiermee wordt alle code die over eenzelfde onderdeel op bijvoorbeeld een site gaat bij elkaar gezet. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal functies van een knop die bij elkaar staan. De actie van de knop moet echter worden doorgestuurd naar een ander onderdeel of een andere pagina. Hiervoor moeten dus verbindingen gemaakt worden tussen de verschillenden onderdelen.

Een connectie leggen tussen twee onderdelen is vrij simpel. Overigens komen er in grotere projecten steeds meer en meer connecties bij. Hiermee kan de code alsnog onoverzichtelijk en slecht beheerbaar worden. Een onderdeel kan afhankelijk zijn van een 2e onderdeel welke op zijn beurt weer een 3e classe nodig heeft etc.

Hiervoor is de dependency injection structuur bedacht. Hierbij worden alle beschikbare classes geregistreerd in de code als services. Wanneer een van deze services benodigd is hoeft deze alleen maar opgevraagd te worden. Het programma regelt achter de schermen dat de benodigde functionaliteit op de juiste plaats komt.

Praktijk

Wanneer het programma start wordt een lijst met alle beschikbare code componenten ingeladen. Dit gebeurt in de configure service functie. Welke standaard in de Startup class beschikbaar is.


public void ConfigureServices(IServiceCollection services)
{
  services.AddSingleton<Service, Service>();
  services.AddTransient<Service, Service>();
  services.AddScoped<Service, Service>();
}

Deze services bevatten de code die vanaf een andere plaatsen toegankelijk moeten zijn. Het opvragen van deze services gebeurt vervolgens via de constructor. Wanneer een nieuw stuk code wordt geschreven wordt aangegeven welke services er benodigd zijn. Het programma herkent dit en geeft bij het aanroepen van de code de correcte services mee waar gebruik van kan worden gemaakt.


public OperationService(Service service)
{
  ...
}

Dit maakt het beheren van code gemakkelijker en ook overzichtelijker.


Andere blogartikelen

 • Even voorstellen: Kevin Keijner

  Geschreven door: op vrijdag 12 februari 2021

  Sinds eind januari ben ik bij Sigma Solutions in dienst als Digital Consultant. Voor mij betekende dit niet alleen een nieuwe functie maar ook werken in een compleet nieuwe sector. Logischerwijs zorgt ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B Marketing & Sales trends in onzekere tijden

  Geschreven door: op donderdag 11 februari 2021

  Wij leveren in een onzekere tijd door COVID-19. Dit heeft impact op de B2B aankoopreis, vooral omdat persoonlijk contact een belangrijke rol speelt. Wat kunnen marketeers en verkopers dan doen in dez ...

  Bekijk het artikel »
 • Delegates in C#

  Geschreven door: op donderdag 11 februari 2021

  Soms willen we bij het oplossen van een probleem in code een bepaalde functie uitvoeren op basis van een voorwaarde of situatie. Je kan dan via if-then-else of een switch bepalen welke functie je uitv ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Bekijk al onze tevreden klanten ›
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book Â»

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º