Inspectiemomenten in Scrum

Geschreven door: op woensdag 28 februari 2018

Leestijd: 3 minuten

De Scrum-theorie is: Transparency, Inspection, Adaption. In SCRUM zijn er enkele vaste momenten waarop er geïnspecteerd en aangepast kan worden, naast de sprint zelf, waarin aanpassing, wanneer nodig ook plaatsvindt.

Scrum bestaat uit sprints: een sprint duurt dertig dagen en in die dertig dagen wordt er een “af” product opgeleverd, dat wil zeggen dat wat er is gemaakt, gebruikt kan worden door de klant. De keuze kan zijn om dat nog niet te doen en eerst een of meer sprint af te wachten voordat het product in gebruik wordt genomen.

Aan het begin van een sprint stemt het Scrum-team af wat ze gaan doen en welk doel ze gaan behalen. Dit doel, de Sprint Goal, dient als kapstok voor de gehele sprint, op basis waarvan bepaald kan worden of het juiste keuzes worden gemaakt.

Het Scrum-team, bestaande uit de Product Owner en het Development Team, stemt ook met de stakeholders, waaronder de klant, af welke doelen en eisen deze sprint verwezenlijkt worden. De wensen worden gehaald uit de zogenaamde Product backlog, een lijst met wensen (of noodzakelijkheden) die de Product Owner, over het algemeen samen met de klant, heeft opgesteld. De wensen (of andere taken) van de Product Backlog die de betreffende sprint gerealiseerd gaan worden, komen op de Sprint Backlog.

Het SCRUM-team bepaalt wat en hoeveel er gedaan kan worden in de sprint en hoe het team dit samen oppakt. Deze stap is het eerste moment van inspectie: De Sprint Planning. Na de Sprint Planning gaat het team van start met het verder ontwikkelen van het product.

Elke dag van de sprint komen de teamleden bij elkaar in de Daily Scrum of Daily Huddle, dit is het volgende, dagelijkse inspectiemoment. Het is een korte sessie waar het hele development-team bij aanwezig is (en eventuele andere geïnteresseerden – die zich wel stil dienen te houden) en de komende dag kort besproken wordt. De invulling kan verschillen, maar over het algemeen zal ieder lid aangeven wat er niet gelukt is de vorige dag, wat er deze dag gedaan gaat worden en waar eventuele uitdagingen zijn te verwachten. Op basis van dit rondje kan bijvoorbeeld besloten worden dat na de Huddle enkele teamleden bij elkaar gaan zitten om ervoor te zorgen dat problemen verholpen worden en de ontwikkelaars zich volledig kunnen richten op het ontwikkelen van het product.

Gedurende een sprint kan het gebeuren dat er onverwachte obstakels zijn, waardoor bepaalde wensen veel langer duren om te realiseren. Dit zal door het inspectiemoment Daily Huddle snel blijken! De Product Owner is verantwoordelijke voor de Product Backlog en zal samen met het team en de klant keuzes maken om ervoor te zorgen dat binnen deze sprint een bruikbaar product opgeleverd wordt: er kan voor worden gekozen om een lastig te maken functionaliteit deze sprint te laten liggen en er eerst onderzoek naar doen, of deze functionaliteit te verkleinen qua scope (nooit in kwaliteit!) of om de functionaliteit van een derde partij aan te schaffen, bijvoorbeeld. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: de afgestemde functionaliteit is eerder klaar dan verwacht. In dat geval kan ervoor worden gekozen meer wensen toe te voegen aan de sprint of om alvast het product uit te rollen.

Aan het einde van een sprint is er de Sprint Review, waarin het product getoond wordt aan de klant. Binnen de Sprint Review wordt besproken hoe de Sprint ging en wat de ervaringen waren. Op basis hiervan zullen in de Product Backlog bepaalde items meer of minder prioriteit krijgen of wellicht zelfs verdwijnen – of toegevoegd worden.

Na de Review komt het Scrum-team bij elkaar in de Sprint Retrospective om met elkaar te bespreken hoe de sprint is opgepakt. Er zullen drempels besproken worden en de oplossingen die daarvoor zijn bedacht. Deze kennis wordt meegenomen met de volgende sprint.

Uit bovenstaande blijkt dat Scrum constant inspectiemomenten biedt die ervoor zorgen dat een project nooit “uit de bocht kan vliegen” en er een product ontstaat dat aansluit bij de wensen van de klant.

 


Andere blogartikelen

 • B2B SEO en Geoptimaliseerde Afbeeldingen

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  In een tijd waarin 27% van het koopproces van B2B kopers met eigen online research wordt doorgebracht is het essentieel om een goed vindbare website te hebben. Afbeeldingen kunnen, indien geoptimalise ...

  Bekijk het artikel »
 • Prospects zoeken B2B

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Het zoeken van B2B prospects is een uitdaging voor elk bedrijf. Met name kwalitatieve B2B prospects.Door vooraf onderzoek te doen naar bedrijven die voldoen aan je criteria en je marketing hierop aan ...

  Bekijk het artikel »
 • Succesvolle B2B Marketing met deze 5 Tools

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Zoals mooi gevisualiseerd in het filmpje ‘The Man in the Chair’. De fundamenten onder marketing veranderen niet, de technologieën en bijbehorende tools wel. Lees hier 5 tools die wij inzetten om B2B M ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
AOC is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten