Behouden optimale performance succesvol online kanaal

Geschreven door: op donderdag 30 november 2017

Leestijd:

Als je een webshop hebt of een website met een catalogus, wil je hiermee groei realiseren voor je bedrijf. Deze groeit gaat in het geval van een online kanaal vaak samen met een groter aanbod van content en producten op de website. Dit is goed. Daarnaast zijn er externe omstandigheden, zoals een markt die steeds meer afbeeldingen van een hogere kwaliteit verwacht.

Een groter aanbod op de website, houdt echter vrijwel altijd in dat de data op de server toeneemt: er worden meer pagina’s geplaatst, meer URI’s, meer afbeeldingen en over het algemeen meer koppelingen. Bij een bezoek zal een webserver door meer rijen in een database moeten zoeken om de juiste gegevens te vinden, er zal meer ruimte nodig zijn voor de afbeeldingen en andere bestanden en bij een toename van bezoek zal de server meer rekenkracht nodig hebben.

Bovenstaande oplossingen zijn van het type schaalvergroting. Dit is een oplossing die goed werkt, maar impliceert vaak extra investeringen, waarbij snel weer nieuwe grenzen gevonden zullen worden.

Let wel, dit betekent dat je online kanaal succesvol is!

Oplossingen in technische richting

Er zijn echter technische oplossingen waarmee de performance verbeterd kan worden die meer een lange-termijn-oplossing zijn dan eenvoudige schaalvergroting. Dit is uiteraard iets waar wij ons veel mee bezighouden.

Een prominente bottleneck is de database. Sigma Solutions verbetert deze continu door veelgebruikte opdrachten (queries) te analyseren en te optimaliseren: we zorgen ervoor dat alleen relevante data wordt opgehaald en versnellen het opzoeken door indexes aan te leggen. Naast een bottleneck is de database ook een middel om snel veel bewerkingen uit te voeren. Wij zorgen er dan ook voor dat waar nodig intensieve bewerkingen niet via de application server verlopen, maar op de database worden uitgevoerd.

Caching en CDN

Een andere manier om de performance goed te houden, is door middel van caching: je zorgt ervoor dat de applicatie- of databaseserver bepaalde opgehaalde gegevens onthoudt. Bij een nieuw bezoek hoeven geen onnodige opdrachten uitgevoerd te worden en wordt onthouden dat gebruikt (bijvoorbeeld de locatie van een pagina). Wanneer we dit toepassen, zorgen we ervoor dat de cache wordt geleegd als de originele gegevens veranderen.

Naast caching op het niveau van de server, is er ook een andere manier van cachen: gegevens presenteren vanaf een Content Delivery Network (CDN). Als een pagina een afbeelding toont, dan wordt deze afbeelding opgehaald via het CDN. Het CDN kijkt of deze afbeelding al is opgeslagen in het CDN en als dat het geval is, wordt deze getoond. Is deze nog niet opgeslagen, dan haalt het CDN de afbeelding op van de server, slaat deze op voor toekomstig gebruik en toont deze afbeelding in de browser. Het CDN slaat dus de bestanden op en bij volgende aanvragen wordt deze versie gebruikt en hoeft er geen actie plaats te vinden op de applicatieserver of in de database. Een ander voordeel van een CDN is dat de data op meerdere servers wereldwijd kan worden geplaatst, zodat de website sneller getoond kan worden op andere plekken in de wereld. Je kan zelfs hele pagina’s via een CDN tonen.

Ook bij een CDN geldt dat als originele data verandert (een afbeelding wordt bijvoorbeeld gewijzigd), de cache geleegd moet worden. In het geval van een CDN is dat bijvoorbeeld door een unieke timestamp toe te voegen aan de URL van een afbeelding.

Certificaten behalen

Daarnaast zijn er altijd andere en algemene optimalisaties die vaak verband houden met een gedegen kennis van en ervaring met de hulpmiddelen die gebruikt worden. Dat is de reden dat we bij Sigma Solutions het behalen van certificaten stimuleren. Mijn eigen ervaringen hiermee zijn uitermate positief: het is niet alleen een validatie van je eigen kennis, je leert er daadwerkelijk wat van. De kennis die ik heb opgedaan, heb ik dan ook toegepast op verschillende gebieden om ervoor te zorgen dat de performance van websites goed is en blijft.


Andere blogartikelen

 • Performance website hoog houden met behulp van SOLR

  Geschreven door: op maandag 3 december 2018

   Websites van onze klanten bevatten soms tienduizenden pagina’s. Dit zijn pagina’s die betrekking op de diensten die zij leveren en waar zij deze diensten leveren. Deze pagina’s worden gevuld me ...

  Bekijk het artikel »
 • HTML tips voor mail templates

  Geschreven door: op zaterdag 10 november 2018

  Bij het bouwen van een e-mail template binnen HTML komen er veel dingen kijken, ik leg in deze post een aantal basiselementen uit hoe je om moet gaan met de HTML van een mail template, en hoe wij daar ...

  Bekijk het artikel »
 • Documenteer je code

  Geschreven door: op zaterdag 27 oktober 2018

  Documenteren van je code is uiteraard een best practice. De code op zich mag zo beschrijvend mogelijk zijn, zodat de documentatie impliciet is, maar bijvoorbeeld een uitleg over het waarom van een bep ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
Aliancys is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg