Wat zorgt voor negatieve SEO binnen een site en wat is de impact hiervan?

Geschreven door: op dinsdag 27 juni 2017

Leestijd: 3 minuten

In de vorige blog is uitgelegd wat CiritcalCSS inhoudt en wat de impact is op een site. In deze blog zal uitgelegd worden wat negatie SEO is en veroorzaakt én wat hier de impact van kan zijn.

Google en andere zoekmachines bezoeken pagina’s en bekijken de content om zo te bepalen wanneer de pagina getoond moet worden wanneer iemand informatie zoekt. Hierbij wordt rekening gehouden met de titel van de pagina, de teksten en gebruikte semantische HTML-tags. Wanneer deze dingen niet in orde zijn binnen een site, kan dit er toe leiden dat de positie binnen zoekmachines (drastisch) omlaag gaat. Hieronder zullen verschillende voorbeelden gegeven worden wat voor negatieve SEO kan zorgen.

Titel past niet bij de content

Zoekmachines zijn tegenwoordig zo slim geworden dat ze snappen wat de content van een pagina is. Wanneer de titel van de pagina, de “H1”-titel en de content volgens de zoekmachine niet overeenkomen, dan kan dit voor negatieve SEO zorgen.

Missende HTML-tags

Eén van de belangrijkste tags die nooit op een pagina mag missen is de <h1>-tag. Voor zoekmachines is dit een belangrijk element op een site en moet de lading van de pagina geven. Wanneer deze tag en dus titel mist, zal een ‘crawler’ of ‘spider’, programma’s die automatisch een pagina bekijken moeite hebben om te bepalen waar de pagina écht om draait.

Verkeerde “Document Outline”

Een ander belangrijk aspect op een pagina is de “Document outline”. Dit is het beste te vergelijken met een boek:

 • Elk boek bevat een titel, dit is de <H1>-tag op de pagina.
 • De tekst in een boek is opgedeeld in hoofdstukken; de <H2>-tags in de HTML.
 • Onder hoofdstukken kunnen paragrafen zitten; de <H3>-tags in de HTML.
 • Elke paragraaf die onder een andere paragraaf ligt krijgt een volgend nummer: <H4> --> <H5> --> <H6>.

De document outline op een pagina zou er als volgt uit kunnen zien:

<H1>Titel van pagina</H1>

                <H2>Hoofdstuk 1 </H2>

                <H2>Hoofdstuk 2 </H2>

                               <H3>Paragraaf 1</H3>

                <H2>Hoofdstuk 3 </H2>

Wanneer de document outline op een pagina goed is opgezet, zorgt dit, naast duidelijk leesbare tekst voor bezoekers, ervoor dat crawlers duidelijk zien hoe de content is opgebouwd en waar de content over gaat.

Veel gebruikte “trucjes”

Vroeger was het mogelijk om trucjes toe te passen op een pagina om een voorsprong te krijgen bij de zoekmachines. Gelukkig worden de crawlers steeds slimmer en kunnen dit detecteren. Hieronder staan een paar van deze trucjes.

Letterkleur gelijk aan achtergrond

Veel content op een pagina zorgt voor een positieve SEO, maar vaak werd er ook niet gerelateerde content toegevoegd. Ook dit zorgde voor een betere positie. Om ervoor te zorgen dat bezoekers dit niet zagen, werd de kleur deze tekst gelijk gemaakt aan de achtergrond. Hierdoor was de tekst onzichtbaar voor bezoekers, maar wel zichtbaar voor de crawlers.

Positie aanpassen

Een andere manier om niet gerelateerde content onzichtbaar te maken voor de bezoekers was om deze tekst buiten het scherm te positioneren. Bezoekers hebben geen idee dat deze tekst bestaat, maar de crawlers denken alleen maar dat het van toegevoegde waarde van de pagina is.

Tags toevoegen

Ook werd op pagina’s gebruik gemaakt van een lijst met ‘tags’. De tags waren losse woorden die net zoals de vorige punten ervoor zorgde dat crawlers het idee hadden dat het van toegevoegde waarde was.

Al deze ‘trucjes’ werken niet meer, omdat de crawlers ‘geleerd’ hebben deze technieken te herkennen én minpunten te geven op de zoekresultaten.

Het is dus belangrijk rekening te houden met de content op een site en hoe deze content wordt getoond. Er zijn nog veel meer manieren hoe een site negatieve óf positieve SEO kan bevatten. In een volgende blog zullen voorbeelden gegeven worden waardoor een site of pagina positieve SEO bevat.


Andere blogartikelen

 • Overeenkomsten tussen Growth Hacking en UX design

  Geschreven door: op zondag 13 september 2020

  Laten we beginnen met wat Growth hacking is, Growth hacking zijn experimenten voor oplossingen die groeiproblemen moeten oplossen. Dit is een nieuwe marketing aanpak die met name wordt gedreven door d ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B SEO en Geoptimaliseerde Afbeeldingen

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  In een tijd waarin 27% van het koopproces van B2B kopers met eigen online research wordt doorgebracht is het essentieel om een goed vindbare website te hebben. Afbeeldingen kunnen, indien geoptimalise ...

  Bekijk het artikel »
 • Prospects zoeken B2B

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Het zoeken van B2B prospects is een uitdaging voor elk bedrijf. Met name kwalitatieve B2B prospects.Door vooraf onderzoek te doen naar bedrijven die voldoen aan je criteria en je marketing hierop aan ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
AOC is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten