Waarom het hamburgermenu (niet) werkt – deel 2

Geschreven door: op zondag 11 oktober 2015

Leestijd: 3 minuten

In deze serie gaan we dieper in op de hamburgermenu. Waarom werkt deze wel of waarom werkt deze nou niet. In dit tweede deel nemen we een aantal onderzoeken onder de loep die er vanuit gaan dat het hamburger menu wel werkt. Lees deel 1 eerst voor dat je aan deel 2 begint. Je kunt deze hier vinden.

Terugblik – wat is een hamburgermenu

Het hamburgermenu kent vele vormen en namen. Het is de verstopplek voor het menu wat deze dagen gebruikt wordt op het internet. De naam komt dankzij het uiterlijk van het icoon dat lijkt op een hamburger.

Waarom werkt het wel?

Je komt het icoon steeds meer tegen op websites en applicaties. Facebook gebruikt het in de meeste van zijn applicaties en Google gebruikt het ook steeds meer in applicaties.

Waar je eerst het icoon alleen zag op mobiele versies van de applicaties zie je ze ook steeds meer komen op de desktop versies van applicaties. Voorbeelden hiervan zijn: Google’s nieuwe e-mailwebsite Inbox en op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo.

Google gaat tegenwoordig zover dat ze het gebruik zelfs aanraden in hun desgin richtlijnen als het gaat om een permanente navigatie op desktops. Deze aanbeveling en het vele gebruik op andere sites geeft aan dat het icoon steeds meer herkend wordt.  

Eerst was het gebruik uitsluitend voor mobiele apparaten, maar doordat het mobiel gebruik ten aanzien van desktop gebruik steeds groter wordt, is het niet gek dat er elementen van een mobiele website doorvloeien naar de desktop website.

Ruimte besparen

Het grootste voordeel van het gebruik van een icoon waar het menu onder is verstopt ten opzichte van het tonen van een compleet menu is de ruimte. De ruimte die wordt ingenomen door een menu kan ook worden gebruikt voor andere doeleinden (zoals de weergave van je content).

Het is dus een erg handig middel om op een eenvoudige manier extra ruimte te creëren zonder aan content in te leveren. Dit is natuurlijk prettig bij mobiele apparaten, maar ook bij desktops kan dit handig zijn.

Meten is weten

Om te onderzoeken of het nu echt werkt zijn er verschillende onderzoeken geweest naar het gebruik van het icoon. In een studie waarbij gebruik werd gemaakt van eyetracking software.

In dit onderzoek werden twee versies van een website gebruikt. Eén versie met een hamburgermenu en de ander met een traditioneel horizontaal menu aan de bovenkant van de website. 

Hamburger eyetracking  Hamburger eyetrackng deel 2

Wat opvalt is dat gebruikers op een hele andere manier naar de website kijken als er een hamburgermenu wordt gebruikt. De gebruiker scant dan op een verticale manier de pagina’s. Bij een traditioneel menu wordt er horizontaal over de pagina’s gescand.

Voorlopige conclusie

Als voorlopige conclusie kunnen we concluderen dat gebruikers steeds meer herkenning zien in het hambugermenu, maar nog wel problemen houden met navigeren. Het blijft dan ook een lastig onderwerp. Eerder genoemde studie toont aan dat gebruikers het menu nog wel kunnen vinden, maar de site vervolgens op een andere manier gaan bekijken. 


Andere blogartikelen

 • B2B SEO en Geoptimaliseerde Afbeeldingen

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  In een tijd waarin 27% van het koopproces van B2B kopers met eigen online research wordt doorgebracht is het essentieel om een goed vindbare website te hebben. Afbeeldingen kunnen, indien geoptimalise ...

  Bekijk het artikel »
 • Prospects zoeken B2B

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Het zoeken van B2B prospects is een uitdaging voor elk bedrijf. Met name kwalitatieve B2B prospects.Door vooraf onderzoek te doen naar bedrijven die voldoen aan je criteria en je marketing hierop aan ...

  Bekijk het artikel »
 • Succesvolle B2B Marketing met deze 5 Tools

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Zoals mooi gevisualiseerd in het filmpje ‘The Man in the Chair’. De fundamenten onder marketing veranderen niet, de technologieën en bijbehorende tools wel. Lees hier 5 tools die wij inzetten om B2B M ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
AOC is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten