Responsive websites en mobiele apparaten

Geschreven door: op woensdag 29 juli 2015

Leestijd: 2 minuten

Vandaag de dag is het natuurlijk zeer belangrijk dat een website geschikt is om te bekijken op verschillende (mobiele) apparaten. Mobielvriendelijke (mobile-friendly) websites komen namelijk hoger in de zoekresultaten bij Google. Maar het zorgt ook voor een goede (eerste) indruk bij bezoekers die de website van je bedrijf vanaf een mobiel apparaat bezoeken.

responsive.png

Een kleiner scherm en andere bediening betekent dat de gehele gebruikerservaring anders is. Daarom wordt er veel gewerkt aan het omzetten van "desktop" websites naar websites die mobielvriendelijk zijn - ofwel het toepassen van een responsive ontwerp.

Een aantal uitgangspunten zijn daarbij van belang. Allereerst moet de navigatie van de website snel te bereiken zijn en eenvoudig te bedienen. Ook de zoekfunctionaliteit van een website zou direct toegankelijk moeten zijn. Bij minder schermruimte is het zaak om goed te kijken naar welke elementen van de oorspronkelijke website kunnen worden getoond. Bepaalde elementen kunnen worden uitgeschakeld of compacter worden weergegeven.

Daarnaast is een mobiele bezoeker misschien op zoek naar andere gegevens. Zo kan het nuttig zijn om contactgegevens prominent weer te geven.

Mobile first

index.jpg

Bij het opzetten van een geheel nieuwe website, kan het zinvol zijn om allereerst uit te gaan van het tonen van de website op mobiele apparaten - "mobile first" dus. Vervolgens kan er voor grotere schermen worden opgeschaald, en extra details worden ingeladen. Dit zorgt in veel gevallen voor snellere laadtijden op mobiele apparaten. Maar het zorgt er ook voor dat de focus van de getoonde inhoud in eerste instantie ligt op het meest noodzakelijke.

Extra mogelijkheden

Er zijn ook nog genoeg aanvullende mogelijkheden of kansen die mobiele apparaten bieden. Je kunt denken aan de locatiebepaling en het direct kunnen bellen (telefoonnummer link). Maar ook je website als web app aanbieden (add to homescreen), en/of zorgen dat er een offline versie beschikbaar is.

Meer weten?

Bij Sigma Solutions hebben wij veel ervaring met het responsive maken van bestaande websites, maar ook van het opzetten van geheel nieuwe websites met oog voor gebruik op alle apparaten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.


Andere blogartikelen

 • Even voorstellen: Kevin Keijner

  Geschreven door: op vrijdag 12 februari 2021

  Sinds eind januari ben ik bij Sigma Solutions in dienst als Digital Consultant. Voor mij betekende dit niet alleen een nieuwe functie maar ook werken in een compleet nieuwe sector. Logischerwijs zorgt ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B Marketing & Sales trends in onzekere tijden

  Geschreven door: op donderdag 11 februari 2021

  Wij leveren in een onzekere tijd door COVID-19. Dit heeft impact op de B2B aankoopreis, vooral omdat persoonlijk contact een belangrijke rol speelt. Wat kunnen marketeers en verkopers dan doen in dez ...

  Bekijk het artikel »
 • Delegates in C#

  Geschreven door: op donderdag 11 februari 2021

  Soms willen we bij het oplossen van een probleem in code een bepaalde functie uitvoeren op basis van een voorwaarde of situatie. Je kan dan via if-then-else of een switch bepalen welke functie je uitv ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Bekijk al onze tevreden klanten ›
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten

E-book

Zo wordt uw website een lead generator:
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book Â»

E-book

Zo wordt uw website een lead generator 
In 3 stappen uw website van visitekaartje naar salesfunnel

Download het E-book â€º