Responsive websites en mobiele apparaten

Geschreven door: op woensdag 29 juli 2015

Leestijd:

Vandaag de dag is het natuurlijk zeer belangrijk dat een website geschikt is om te bekijken op verschillende (mobiele) apparaten. Mobielvriendelijke (mobile-friendly) websites komen namelijk hoger in de zoekresultaten bij Google. Maar het zorgt ook voor een goede (eerste) indruk bij bezoekers die de website van je bedrijf vanaf een mobiel apparaat bezoeken.

Responsive websites en mobiele apparaten

Een kleiner scherm en andere bediening betekent dat de gehele gebruikerservaring anders is. Daarom wordt er veel gewerkt aan het omzetten van "desktop" websites naar websites die mobielvriendelijk zijn - ofwel het toepassen van een responsive ontwerp.

Een aantal uitgangspunten zijn daarbij van belang. Allereerst moet de navigatie van de website snel te bereiken zijn en eenvoudig te bedienen. Ook de zoekfunctionaliteit van een website zou direct toegankelijk moeten zijn. Bij minder schermruimte is het zaak om goed te kijken naar welke elementen van de oorspronkelijke website kunnen worden getoond. Bepaalde elementen kunnen worden uitgeschakeld of compacter worden weergegeven.

Daarnaast is een mobiele bezoeker misschien op zoek naar andere gegevens. Zo kan het nuttig zijn om contactgegevens prominent weer te geven.

Mobile first

Mobile first

Bij het opzetten van een geheel nieuwe website, kan het zinvol zijn om allereerst uit te gaan van het tonen van de website op mobiele apparaten - "mobile first" dus. Vervolgens kan er voor grotere schermen worden opgeschaald, en extra details worden ingeladen. Dit zorgt in veel gevallen voor snellere laadtijden op mobiele apparaten. Maar het zorgt er ook voor dat de focus van de getoonde inhoud in eerste instantie ligt op het meest noodzakelijke.

Extra mogelijkheden

Er zijn ook nog genoeg aanvullende mogelijkheden of kansen die mobiele apparaten bieden. Je kunt denken aan de locatiebepaling en het direct kunnen bellen (telefoonnummer link). Maar ook je website als web app aanbieden (add to homescreen), en/of zorgen dat er een offline versie beschikbaar is.

Meer weten?

Bij Sigma Solutions hebben wij veel ervaring met het responsive maken van bestaande websites, maar ook van het opzetten van geheel nieuwe websites met oog voor gebruik op alle apparaten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.


Andere blogartikelen

 • Het gebruik van een Photoslider

  Geschreven door: op maandag 7 oktober 2019

  Ze zijn er in alle soorten en maten en staan meestal bovenaan een websitepagina. Dan heb ik het natuurlijk over photosliders. Zo bent u vast bekend met de traditionele foto die langzaam vervaagd en wa ...

  Bekijk het artikel »
 • De Controversie van AMP (Accelerated Mobile Pages)

  Geschreven door: op maandag 30 september 2019

  Er heerst al controversie rondom AMP (Accelerated Mobile Pages) sinds Google dit onderwerp heeft ingevoerd! In deze blog duiken we verder in deze controversie en ontdekken we of deze controversie tere ...

  Bekijk het artikel »
 • CSS attribuut font-display

  Geschreven door: op maandag 30 september 2019

  De snelheid van je website is belangrijk. Niet alleen omdat Google je website hierdoor hoger rankt maar ook omdat het gebruiksvriendelijker is voor de bezoekers. Als een website traag laadt, ben je ee ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten