3 KPI’s die Thuishoren in een Succesvol SEO Business Plan

Geschreven door: op zaterdag 16 mei 2015

Leestijd: 3 minuten

Een SEO Business Plan aan het schrijven? Lees hier 3 strategische, tactische en operationele KPI’s die niet in je plan mogen ontbreken.

Bij KPI’s van een SEO Businessplan maken wij onderscheid tussen drie niveau’s, namelijk strategisch, tactisch en operationeel KPI’s. Afhankelijk van de complexiteit en grootte van geplande SEO-activiteiten rapporteren wij op meer KPI’s.

3_kpis_businessplan.jpg

De niveau’s

Strategische KPI’s dienen geïnterpreteerd te kunnen worden door personen die op strategisch gebied bezigzijn met het bedrijf waarvoor het SEO Business Plan wordt geschreven. Zorg er daarom voor dat deze KPI’s aansluiten bij de belevingswereld van deze personen, door bijvoorbeeld een directe relatie met de verlies- en winstrekening te leggen.

Tactische KPI’s zijn bedoeld voor personen met inhoudelijke kennis die niet bij de dagelijkse SEO-activiteiten betrokken zijn. Deze personen willen inzicht hebben in de effectiviteit van het middel en willen uit de KPI eventuele trends kunnen afleiden.

Operationele KPI’s worden gebruikt door de personen die de daadwerkelijke SEO-activiteiten uitvoeren. Zij willen weten of de kwaliteit en kwantiteit van hun werkzaamheden voldoende resultaat opleveren.

Strategische KPI – Gerealiseerde Winst

De belangrijkste KPI van elke onderneming en dus ook van elke activiteit binnen een onderneming is het maken van winst. Bij een online lead generation doelstelling is het bepalen van de gerealiseerde winst moeilijker dan bij een online sales doelstelling. In het eerste geval zorgt het middel SEO (samen met de geoptimaliseerde website) immers slechts voor het contact tussen twee bedrijven en moet een accountmanager er nog voor zorgen dat een lead converteert naar klant. Bij een online sales doelstelling wordt het bepalen van gerealiseerde winst al gemakkelijker. Ons advies: bepaal via welk online middel het eerste contact is geweest en wijs daar de gerealiseerde winst aan toe.

Tip: levert je onderneming complexe producten of diensten met een lange sales cycle? Bedenk dan dat het realiseren van de eerste winst een lange tijd op zich kan wachten. Het duurt namelijk ook al enige tijd voordat SEO-activiteiten hun eerste leads opleveren.

Tactische KPI – Gemiddelde Click Through Rate

De gemiddelde CTR van het organic kanaal zegt veel over de kwaliteit van de geproduceerde content en is daarmee een onmisbare KPI in je SEO Business Plan. Hoe beter de geschreven content aansluit bij de verwachtingen van de zoekmachinegebruiker hoe hoger de CTR zal zijn. Lage CTR’s duiden op een kwaliteitsprobleem en zouden aanleiding moeten zijn om in te grijpen bij het SEO Copywriting proces. Weten waar je deze KPI vandaan kunt halen? Google Webmaster Tools en Bing Webmaster Tools bieden uitkomst en daarmee dekking voor de meest gebruikte zoekmachines.

Tip: zijn er vreemde fluctuaties te zien in de SEO CTR. Los van seizoensinvloeden is het heel gebruikelijk dat CTR’s veranderen als in een korte periode veel nieuwe (SEO) content wordt gepubliceerd.

Operationele KPI - Aantal gepubliceerde SEO-pagina’s

Er van uitgaande dat het regelmatig uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek één van de activiteiten uit het SEO Businessplan is bestaat permante inzicht in zoektermen waarop hoge scoringskansen bestaan. De snelheid waarmee deze kansen kunnen worden verzilverd is volledig afhankelijk van het aantal gepubliceerde SEO-pagina’s. Voldoende reden om deze KPI in je SEO Business Plan te benoemen en bij het uitvoeren van SEO Activiteiten scherp in de gaten te houden.

Tip: de meeste content management systemen bieden rapportages waarin inzichtelijk is hoeveel pagina’s in een bepaalde periode zijn gepubliceerd. Gebruik deze rapportage om inzichtelijk te krijgen of de KPI wordt gehaald.

Hulp nodig bij je SEO Business Plan?

Kom langs voor een inspirerend gesprek. De koffie staat klaar!


Andere blogartikelen

 • Overeenkomsten tussen Growth Hacking en UX design

  Geschreven door: op zondag 13 september 2020

  Laten we beginnen met wat Growth hacking is, Growth hacking zijn experimenten voor oplossingen die groeiproblemen moeten oplossen. Dit is een nieuwe marketing aanpak die met name wordt gedreven door d ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B SEO en Geoptimaliseerde Afbeeldingen

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  In een tijd waarin 27% van het koopproces van B2B kopers met eigen online research wordt doorgebracht is het essentieel om een goed vindbare website te hebben. Afbeeldingen kunnen, indien geoptimalise ...

  Bekijk het artikel »
 • Prospects zoeken B2B

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Het zoeken van B2B prospects is een uitdaging voor elk bedrijf. Met name kwalitatieve B2B prospects.Door vooraf onderzoek te doen naar bedrijven die voldoen aan je criteria en je marketing hierop aan ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
AOC is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten