5 Tips voor het instellen van Google Analytics Doelen

Geschreven door: op maandag 2 maart 2015

Leestijd:

Aan de slag met het instellen van een Google Analytics Account met Doelen? Lees hier 4 tips.

Google_Analytics_Tips.jpg

Tip 1: Zorg ervoor dat je accountbeheerder bent

Je kunt alleen doelen instellen als je beheerder bent van het Google Analytics account wat is gekoppeld aan je website.

Tip 2: Hier vind je de doelen

Uitgaande van een Nederlandse taalinstelling vind je de doelen onder: Beheerder -> Weergave -> Doelen.

Je kunt doelen instellen op basis van:

 1. Bestemming (url van een pagina);
 2. Gebeurtenis (hierop heeft je webbouwer invloed);
 3. Duur;
 4. Pagina’s / Schermen per sessie.

Lees hier 6 doelen om in te stellen.

keuze van doeltypen in Google Analytics

Tip 3: Maak geen gebruik van ‘Duur’ en ‘Pagina’s / Schermen per sessie’

Gebruik alleen de doelen ‘bestemming’ en ‘gebeurtenis’. De andere doelen zijn namelijk minder betrouwbaar. Waarom dat zo is?

 • Duur is minder betrouwbaar omdat iemand best lang op je site actief kan zijn, maar het dan niet gegarandeerd is dat iemand ook echt in je site is geïnteresseerd. Wat te denken van de situatie dat iemand een webpagina in jouw website aanklikt vanuit Google, vervolgens een telefoontje van 10 minuten krijgt, daarna nog 1 pagina aanklikt en vervolgens je site verlaat? Naar ons idee geen relevante bezoeker, maar wel een bezoeker die volgens Google 10 minuten op je site actief is geweest.
 • Pagina’s / Schermen per sessie is minder betrouwbaar omdat er een groeiend aantal bots (geautomatiseerde websitebezoekers) is wat in korte tijd veel pagina’s bezoekt. Op basis van het aantal bekeken pagina’s zijn dit geïnteresseerde bezoekers, ze zijn echter in minder dan 1 minuut weer vertrokken en niet menselijk. Oninteressant om als doelconversie te meten dus.

Tip 4: Stel voor elk doel een waarde in

Door voor elk aangemaakt doel een waarde in te stellen maak je het mogelijk het rendement van je verschillende online marketing inspanningen inzichtelijk te maken. Zo wordt niet alleen zichtbaar hoeveel conversies er via bijvoorbeeld Google AdWords zijn gerealiseerd, maar ook wat de waarde van die conversies waren. Handige informatie om je AdWords biedingen mee bij te sturen. Hoe je de waarde bepaalt hangt af van het inzicht wat je hebt in de salesfunnel van je bedrijf. Is inzichtelijk hoeveel marge er gemiddeld per verzonden website offerteaanvraag wordt gerealiseerd? Pas daar dan de marketingbudgetsleutel en je hebt de waarde per conversie. Stel dat dan in als doelwaarde! Als deze informatie niet beschikbaar is kun je de doelwaardes op basis van een schatting instellen. Gebruik in eerste instantie je gezonde verstand en begin vanaf dag één met het traceren van de resultaten van de website offerteaanvragen. Na 1 a 2 kwartalen zou je dan de werkelijke waarde inzichtelijk moeten hebben en in Google Analytics kunnen instellen.

doelwaarde instellen Google Analytics

Tip 5: Meertalige Website? Maak per taal een weergave om doelen te scheiden

Per Google Analytics weergave zijn maar een beperkt aantal doelen (maximaal 20) beschikbaar. Omdat veel bedrijven rondom landen of taalgebieden zijn georganiseerd en het inefficient is om eenduidige te rapporteren vanuit meerdere Google Analytics weergaven adviseren wij om per website taal een aparte weergave aan te maken.

weergave toevoegen Google Analytics

Aan de slag met Google Analytics en advies nodig?

Neem contact met ons op!


Andere blogartikelen

 • Waarom developers het zo leuk vinden bij ons

  Geschreven door: op woensdag 13 november 2019

  Bij ons op kantoor werkt een team van betrokken specialisten, waaronder 4 backend developers en 4 UX developers. Zij zorgen voor een belangrijk fundament binnen dit bedrijf. Een goede reden om te zorg ...

  Bekijk het artikel »
 • Beachvolleyballen voor het goede doel!

  Geschreven door: op vrijdag 25 oktober 2019

  Afgelopen vrijdag 11 oktober  hebben diverse betrokken specialisten uit ons team de handen ineen geslagen met een van onze opdrachtgevers. Samen met De Monchy International B.V. hebben we meegeda ...

  Bekijk het artikel »
 • Het gebruik van een Photoslider

  Geschreven door: op maandag 7 oktober 2019

  Ze zijn er in alle soorten en maten en staan meestal bovenaan een websitepagina. Dan heb ik het natuurlijk over photosliders. Zo bent u vast bekend met de traditionele foto die langzaam vervaagd en wa ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten