Beter vindbaar op internet met canonical domain name

Geschreven door: op vrijdag 20 februari 2015

Leestijd: 4 minuten

URL Rewrites zijn een middel voor websiteontwikkelaars om eenvoudig pagina’s in een CMS dat niet standaard SEO-friendly URL’s maakt, deze toch te gebruiken, waarmee de website beter te vinden en te gebruiken is door bezoekers. Accessify WCMS van Sigma Solutions maakt standaard gebruik van SEO-friendly URL’s, wat niet expliciet via URL Rewrites ingesteld hoeft te worden.

Naast het zoekmachinevriendelijk maken van pagina’s, worden URL Rewrites ook gebruikt om bijvoorbeeld inline linking (het tonen van afbeeldingen op een andere site) te voorkomen of om browsergegevens door te sturen naar een site als deze achter een load balancer (een server die de bereikbaarheid van de site verbetert) staat.

Op het eerste gezicht lijken Rewrite rules lastig om in te stellen en te gebruiken, maar zoals hieronder blijkt, zijn ze gemakkelijk en krachtig.

IIS URL Rewrite 2.0

Verschillende webservers hebben verschillende manieren om rewrites toe te passen; voor Microsoft IIS is de gangbare methode de URL Rewrite 2.0-module. Als deze module nog niet geïnstalleerd is, kan je dat via de site van Microsoft alsnog gemakkelijk doen.

Canonical domain name

Voor SEO is het aan te raden de site te bezoeken via één unieke domeinnaam, omdat het anders als duplicate content gezien kan worden, dat betekent bijvoorbeeld dat http://www.domeinnaam.nl/pagina.html naar http://domeinnaam.nl/pagina.html moet verwijzen met statuscode 301, zodat zoekmachines en analytische tools, zoals Google Analytics, de twee domeinen als één en dezelfde beschouwen.

canonical-domain-name

Voor zoekmachines zijn bovenstaande pagina’s twee verschillende pagina’s met dezelfde content, waardoor de pagina lager in de zoekresultaten tevoorschijn komt.

Hoewel technisch gezien geen rewrite maar een redirect, stel je dit ook in via een rewrite-regel. Hieronder staat uitgelegd hoe je een www-redirect instelt in IIS. Deze redirect is gedefinieerd als sjabloon in IIS en is dus een goed voorbeeld om uit te leggen hoe deze module werkt.

In IIS selecteer je de site en ga je naar de URL Rewrite-module. Hier kan je een regel toevoegen, waaronder enkele voorgedefinieerde regels, zoals Canonical Domain Name, waarmee je alle verkeer naar domeinnaam.nl redirect, ongeacht subdomein. Je geeft aan wat het hoofddomein is (domeinnaam.nl) en de regel wordt automatisch aangemaakt.

Stap 1, URL Rewrite-module:

iis-create-rule-regel-maken-rewrite

 

Stap 2, voeg regel toe:

add-rule-rewrite

 

Stap 3, kies Canonical domain name:

canonical-domain-name-iis-rewrite-template

 

Stap 4, vul hoofddomein in:

add-ra-rule-to-redirect-to-a-canonical-domain-name

De regel is nu aangemaakt. Hieronder staat uitgelegd hoe deze regel precies werkt.

 action-url-match-canonical-iis-rewrite
 
Een Rewrite-regel moet altijd geactiveerd worden op basis van een bepaalde URL of opbouw daarvan. In dit geval geven we aan met reguliere expressies dat de regel voor alle aanvragen (alle pagina’s, alle afbeeldingen op de site) geldt.
 conditions-iis-rewrite
Daarna wordt gekeken of de aanvraag aan andere voorwaarden voldoet. Een regel kan alleen gelden voor een bepaalde IP-reeks of alleen voor URL’s die niet overeenkomen met bestanden op de server, bijvoorbeeld. In dit geval wordt via reguliere expressies gekeken of de serverwaarde HTTP_HOST (de domeinnaam in feite) overeenkomt met domeinnaam.nl. Als dat niet het geval is (Does Not Match The Pattern), dan is aan de voorwaarde voldaan en wordt de regel uitgevoerd. Als het wel domeinnaam.nl is, en niet www.domeinnaam.nl of andersubdomein.domeinnaam.nl, dan wordt de regel niet uitgevoerd.

rewrite-iis-action-canonical  


De actie die wordt uitgevoerd is een Redirect. Andere opties zijn Rewrite, None, Custom Response en Abort Request. De bezoeker wordt doorverwezen naar http://domeinnaam.nl/ en de URL die is opgegeven (bijvoorbeeld pagina.html) wordt toegevoegd.
Belangrijk is dat er wordt doorverwezen met de statuscode 301, zodat het nieuwe adres wordt opgenomen in de lijsten van zoekmachines en andere tools.

De rewrite-regels worden in de IIS-site opgeslagen in web.config. Bovenstaande regel ziet er als volgt uit.

web-config-iis-rewrite

Je kan regels aanmaken en bewerken via de IIS Manager, maar ook door web.config aan te passen in een teksteditor.

Met bovenstaande eenvoudige regel zorg je ervoor dat je sites altijd luisteren naar één domein en je geen “strafpunten” ontvangt van Google, met als resultaat dat je site beter gevonden wordt op internet.

De redirect-regel is simpel in te stellen. Naast redirect-regels, zijn er ook rewrite-regels, waarmee je SEO-friendly URL’s kan maken of http-headers kan vervangen. Deze regels worden besproken in een volgend artikel.

Links

Wil je ook dat je site beter vindbaar is op internet? Neem dan contact op met Sigma Solutions via de mail of door het formulier rechts in te vullen.


Andere blogartikelen

 • Overeenkomsten tussen Growth Hacking en UX design

  Geschreven door: op zondag 13 september 2020

  Laten we beginnen met wat Growth hacking is, Growth hacking zijn experimenten voor oplossingen die groeiproblemen moeten oplossen. Dit is een nieuwe marketing aanpak die met name wordt gedreven door d ...

  Bekijk het artikel »
 • B2B SEO en Geoptimaliseerde Afbeeldingen

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  In een tijd waarin 27% van het koopproces van B2B kopers met eigen online research wordt doorgebracht is het essentieel om een goed vindbare website te hebben. Afbeeldingen kunnen, indien geoptimalise ...

  Bekijk het artikel »
 • Prospects zoeken B2B

  Geschreven door: op woensdag 12 augustus 2020

  Het zoeken van B2B prospects is een uitdaging voor elk bedrijf. Met name kwalitatieve B2B prospects.Door vooraf onderzoek te doen naar bedrijven die voldoen aan je criteria en je marketing hierop aan ...

  Bekijk het artikel »
Bel 072 5345 888
Meer dan 40 bedrijven vertrouwen op ons
Allrig is de alles in een leverancier binnen de energie-industrie
AOC is een toonaangevend wereldwijd bedrijf actief in de verkoop van kwaliteitsharsen
ERIKS is een toonaangevende en innovatieve leverancier aan de procesindustrie en aan machinebouwers, die zowel de rol van specialist als die van brede MRO-leverancier vervult
Industrieel dienstverlener Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten is dé wereldwijde specialist op het gebied van klimaatbeheersing
Handicare is een internationale organisatie die ouderen helpt om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken door het produceren van hoogwaardige trapliften
Onze Middelen en Technologieën
microsoft silver partner
Adobe partner
fd-gazellen-2018.jpg
Google analytics
partners-logo.jpg
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten